Geluveld (Zonnebeke) België.
Cryer Farm Bunker ( Duitse medische hulppost).
Geluveld (Zonnebeke) België.

De Cryer Farm Bunker ligt ca. 300m ten NO van het kruispunt Zandberg, dat tijdens de oorlog door de Britten 'Clapham Junction' werd genoemd  in Geluveld. Deze betonnen constructie lag net achter de ‘Albrecht-Stellung’, tussen de communicatieloopgraven 'Geyerweg' ('Jargon Drive') en de 'Meissengasse' ('Jap Avenue') en langs een smalspoorbaan, die van het Hooge over de Nonnebossen beide loopgraven dwarste en aansloot met de vooroorlogse trambaan op de Meenseweg.

 

 

Onder leiding van het Duitse 'Grenadier-Regiment 119' werden hier in de lente van 1916 enkele medische hulpposten opgetrokken. In december 1916 maakte het Duitse  'Reserve-Infanterie-Regiment 209' melding van de bouw van een “grosser neuer Sanitätsunterstand am Geierweg vor der II. Stellung” (grote nieuwe medische schuilplaats bij de Geierweg voor de II. Stelling). Deze Duitse ondergrondse Truppenverbandplatz telde eigenlijk twee zalen, met daartussen een galerij met fijne golfplaten. Deze verschillende ruimten deden dienst als pompkamer, verzorgingskamer en wachtruimte voor gewonde manschappen. De verbandpost had twee brede toegangen, waarvan één van 2,65 m, op een totale lengte van 16,80 m. De dikte van de bedaking bedroeg 1,30m en het gietwerk gebeurde tussen rond verankeringsijzer. Als aggregaat in het beton werd gebruik gemaakt van fijne Franse kiezel en ook van lokale Reutelkeien. De hulppost diende vooral voor de Duitse mannen die gewond werden nabij Hooge.

 

 

Tijdens de geallieerde opmars tijdens de Derde Slag om Ieper werd de constructie getransformeerd tot een moeilijk in te nemen bolwerk, dat slechts op 15 september 1917 veroverd werd na een raid van 2/Lt. (onderluitenant) B.N. Cryer en zijn mannen. Zij behoorden tot het 1/7th (City of London) Battalion, London Regiment.  60 mannen van het bataljon voerden, na een speciale training, een namiddag aanval uit op het verontrustende verdedigingspunt tegenover de positie bij 'Clapham Junction'. De versterkte Duitse positie had al enkele eerder uitgevoerde aanvallen getrotseerd. Doch het 1/7e bataljon kon het bolwerk innemen. Zij doodden er 10 Duitsers en namen er 36 gevangen. Dit verheugde  de Leger en Corps commandanten zo dat ze het:  "A first piece of work!” (eersteklaswerk) noemden. De positie werd versterkt tijdens de nacht en weerstond drie tegenaanvallen. Tijdens een van die mislukte contra-attaques, op16 september, kwam 2/Lt. Cryer om het leven. Vandaar dat de veroverde post als een vorm van eerbetoon tot 'Cryer Farm' werd omgedoopt. Nog dezelfde dag, op 16 september, overhandigde het bataljon de sector aan Australische troepen. De nieuwe eigenaars 'keerden' de betonconstructie om, ze blokten de bestaande 'Duitse' toegangen af en maakten een nieuwe toegang aan hun eigen kant.

 

Het lichaam van de 25 jarige 2/Lt. Bernard Noel Cryer werd niet meer teruggevonden, zijn naam staat vermeld op de Menenpoort, paneel 54.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de betonnen constructie door de burgerbevolking gebruikt als schuilplaats. Daarna fungeerde ze tot 1985 als beerput. Tijdens de opgravingen die in 2001 door de 'Association for Battlefield Archaeology in Flanders' werden uitgevoerd, werden er diverse voorwerpen teruggevonden. Deze unieke ondergrondse site bevindt zich op private grond.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Essex Farm Cemetery 15-07-2014
Boezinge (Ieper) België

Een foto genomen van een starende man, 80 jaar na de wapenstilstand. Hij lijkt te mijmeren over wat er zich toen heeft afgespeeld op die plaats. Deze man uit Oxford vertelde dat z'n vader hier in de streek had gevochten in de Grote Oorlog, terwijl hijzelf aan de landing in Normandië had deelgenomen. Waarom hij zijn hoed heeft afgenomen heb ik nooit gevraagd. Wellicht uit eerbetoon en respect. Dit heeft me ook vaak aan het denken gezet, wat is er daar precies gebeurd?

lees meer ...
Monument aux Coloniaux. 25-08-2014
Rossignol België.

Op 20- 21 augustus 1914 was Rossignol – Neufchateau de mars richting van afdelingen van het 4e Franse leger, onder hen de 3e koloniale divisie. De Fransen dachten de Duitsers veel noordelijker op hun invalsweg naar Brussel te vinden en zouden hen daar dan in hun flank kunnen aanvallen. Maar De feldgrauen waren al over de Semois en veel dichter dan gedacht, zelfs zeer dicht!

lees meer ...
Duits veldaltaar 'Alpha &Omega'. 13-06-2016
Buxerulles Frankrijk.

Tijdens de oorlog was het organiseren van religieuze diensten uiteraard ook voor de Duitsers van groot belang.

lees meer ...