Poelkapelle  (Langemark-Poelkapelle) België.
Guynemer Memorial.
Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle) België.

In de West-Vlaamse gemeente Poelkapelle staat een gedenkbeeld ter ere van de Franse piloot en luchtaas Georges Guynemer. GUynemer behaalde 53 erkende luchtoverwinningen. Op 11 september 1917 steeg de Frans held op, maar kwam niet meer terug, tot op de dag van vandaag blijft zijn verdwijning mystiek.Georges werd geboren op 24 december 1894 in Parijs. Zijn vader, een voormalig officier, liet zijn zoon eerst studeren in Compiègne, daarna mocht hij verder studeren aan de polytechnische school in Parijs. In 1914 dwong zijn zwakke gezondheid hem om zijn studies te onderbreken.

 

Bij het uitbreken van de oorlog, augustus 1914, verbleef hij samen met zijn familie in Biarritz, de gezonde zeelucht deed hem deugd. George wilde zijn land dienen en meldde zich tot vijfmaal toe bij het leger, maar werd keer op keer afgekeurd voor medische redenen. Finaal werd hij dan toch op 23 november 1914 als leerling mecanicien toegelaten op de vliegschool in Pau. Maar hij wou meer, hij wou vliegen. Op 26 januari 1915 werd hij leerling-piloot en op 26 april behaald Georges zijn vliegbrevet. Op 8 juni werd hij ingedeeld bij het roemrijke 3e  “Escadrille des Cigognes. Op 19 juli lukte het hem, samen met zijn mecanicien Guerder, die het machinegeweer bediende, zijn eerste Duitse “Aviatik” neer te halen. Al vlug bleek dat Guynemer over een uitzonderlijk jagersinstinct beschikte.

 

In 1916 werd hij ingezet boven het slagveld van Verdun en de Somme. In zes maanden tijd, boekte hij 21 officiële overwinningen! Hij was nog geen 23 jaar oud en al kapitein én Officier van het “Légion d’Honneur”. Hij werd de lieveling van de Natie, een levende legende. Zijn overwinningsscore steeg gestaag. Op 25 mei 1917 haalde hij op één dag niet minder dan vier vijandelijke toestellen neer, waarvan twee in één minuut. Midden juli 1917 verplaatste het eskader zich naar het Noord-Franse Saint-Pol sur Mer om het Franse eerste leger in de verbeten strijd in Vlaanderen te ondersteunen. Guynemer behaalde er zijn 50ste overwinning. Het Franse oppercommando had plannen om Guynemer in de achterhoede als instructeur te behouden.

 

Op 11 september 1917, steeg hij voor het laatst op aan boord van zijn Spad XIII, “le Vieux Charles,” hij werd vergezeld van luitenant Bozon-Verduraz. Boven Poelkapelle ontspon er zich een daadwerkelijk luchtgevecht. De luitenant verloor Guynemer uit het oog en…tot op de dag van vandaag is het een raadsel wat er precies gebeurd is. Toen de Britten Poelkapelle veroverden hoorden zij het verhaal van een Spad die daar was neergestort, vlakbij de Duitse loopgraven. Kort  daarop kwam de plaats onder een drie dagen durende artilleriebeschieting te liggen, alle sporen werden uitgewist. Wat gebeurde er op 11 september, wie schoot deze Franse 'aas' neer? Waarschijnlijk niet de Duitse piloot Kurt Wissemann, aan wie de overwinning 'officieel' toegekend werd. Waar viel de Spad van Gynemer en wat is er met het lijk van Guynemer gebeurd? Van Duitse kant bestonden vier 'officiële' Duitse versies welke benaderd de werkelijkheid?

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Brandhoek New Military Cemetery ' Noel Chavasse VC and bar MC' 31-07-2017
Vlameringe ( Ieper) België.

Brandhoek New Military Cemetery ligt nabij Vlameringe, twee kilometer ten westen van het dorpscentrum van Vlamertinge in het gehucht Brandhoek.

lees meer ...
Kerkhof Vladslo. 10-07-2017
Vladslo (Diksmuide) België.

Op het gemeentelijk kerkhof van Vladslo, nabij  de kapel voor oorlogsslachtoffers, vinden we een  dubbelgraf waarin de stoffelijke resten van twee Belgische vliegeniers rusten.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery. 02-10-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

De heuvelrug van Passendale, bij de Britten bekent als 'Passchendaele Ridge' (scheiding tussen Leie- en IJzerbekken), vormde tijdens de eerste oorlogswinter 1914-1915 de verst vooruitgeschoven frontlinie van de Ieper salient.

lees meer ...