Ieper België.
Menenpoort
Ieper België.

Drie Australische broers George Ross (schilder), Theodore Leslie (brandweerman) en William Keith(telefonist) Seabrook meldden zich vrijwillig aan bij het leger. William melde zich al in 1915 aan en kreeg, doordat hij al enige militaire ervaring had, de rang van 2nd Lieutenant (onderluitenant). Hij vertrok niet meteen naar de oorlog, want om de een of andere reden werd hij twee maand later uit het leger ontslagen.

 

In augustus 1916 nam hij, samen met zijn twee oudere broers, opnieuw dienst in het leger. Samen verlieten ze Sydney en vervoegden ze de 17th Reinforcement for the 17th Infantry Battalion AIF. Na hun opleiding kwamen ze  samen, in juni 1917, in Vlaanderen terecht. Hun eenheid maakte zich klaar voor hun eerste grote offensief, dat de geschiedenis in zal gaan als de The Battle of Menin Road (Slag om de Meenseweg nabij Ieper).

 

De troepen trokken in de nacht van 19 september 1917 naar hun startposities. 2nd Lieutenant William Seabrook bevond zich vooraan in het bataljon, vlakbij Hellfire Corner (Ieper), toen er plots een fosforgranaat insloeg.  Hierbij raakte William, samen met acht andere mannen, ernstig gewond. Ondertussen waren de twee andere broers George en Theodore (Theo), die dienden als gewone soldaten, wel op hun startposities geraakt. In de vroege morgen van 20 september begon de aanval.  Hun eerste objectief Anzac House ( een versterkte Duitse bunkerpost tussen Zonnebeke en Polygon wood ) werd ingenomen. Van daaruit trokken ze verder onder hevig vijandig artilleriegeschut. Eén granaatinslag trof beide broers*, ze stierven ter plaatse. George (25j.) en Theodore (24j.) werden begraven in een veldgraf, maar de graven raakten verloren in het verdere strijdgewoel. Hun namen staan nu gebeiteld op de Menenpoort.

 

 

 

 

 

William (21j.) werd naar het 10e Canadese Clearing Station gebracht, dit veldhospitaal bevond zich nabij Poperinge. William stierf de volgende dag, op 21 september, en werd begraven op Lijsenthoek Military Cemetery. William had een foto van zijn moeder bij zich die hij bewaarde in het borstzakje van zijn hemd. Na zijn dood werden al zijn bezittingen teruggestuurd naar de familie. De foto was doorboord door een granaatscherf. De familie Seabrook verloor in één veldslag en in twee dagen tijd drie zonen! Uiteraard zijn de ouders dit verlies en leed nooit helemaal te boven gekomen.

 

* Dat is gebaseerd op de officiële rapporten van het Australische Rode Kruis, opgesteld met de hulp van ooggetuigen. Doch veel ooggetuigen spreken elkaar tegen betreffende de juiste locatie en  de juiste omstandigheden.

 

Meer artikels
Tank Déborah D51. 20-11-2017
Flesquières Frankrijk.

De Britse tankaanval bij Cambrai was de eerste grote tankslag in de oorlog, hierbij werden 476 tanks ingezet.

lees meer ...
Nachtelijke Raids. 11-05-2015
Diksmuide België.

De Paxpoort in Diksmuide herinnert ons aan een aantal bekende Vlaamse soldaten en hun daden, maar naast hen waren er nog tal van andere Vlaamse en Waalse jongens die hun plicht vervulden en streden  aan het IJzer front.

lees meer ...
Hooge Crater Cemetery 'Pte F.A. Bussey'. 23-10-2017
Ieper België.

Twee soldaten ,drie soldaten tot zelf zes  onbekende soldaten begraven onder een grafsteen op Hooge Crater Cemetery te Zillebeke.

lees meer ...