Zonnebeke België.
Modder 'Passion-dale'.
Zonnebeke België.

Wat later de geschiedenis in zou gaan als de slag om Passendale 1917 gebeurde in drie fases.

 

De eerste fase: Vanaf 31 juli begon de aanval. Door de hevige regen werd het kapotgeschoten terrein drassig en de tankbrigades geraakten niet door de modder, de aanval werd gestaakt. Op 10 augustus lanceerde men een aanval op Geluveld, maar die mislukte. Midden augustus verplaatste de actie zich naar Langemark, maar ook daar konden de tanks niet door de modderbrij, hoewel die intussen na enkele dagen van droog weer was voorzien van een korstje.

 

De tweede fase: Van 20 september tot 26 september werd er met succes gestreden rond de Meenseweg en het Polygonbos. Op 4 oktober bereikte men de Flandern I-Stellung die de Duitsers kost wat kost wilden behouden. In enkele dagen tijd veranderden aanhoudende stortregens het landschap weer in een modderbrij. Artilleriestukken naar voren brengen lukte niet meer, de slag bij Poelkapelle eindigde in een bloedige mislukking. De eerste poging, op 12 oktober, om Passendale in te nemen liep eveneens verkeerd af.

 

De derde fase: Op 26 oktober ploeterden de Britten en de Canadezen zich in de gietende regen een weg door de modderige moerassen voor Passendale. De Britten gaven het dorp een meer toepasselijke naam en noemden het voortaan, “Passion-dale”, vertaald betekende dat: “dal van het lijden”. Op 6 november werden de puinen van het totaal vernielde dorp ingenomen. Op 10 november staakte men het offensief op de top van de heuvelkam.

 

Na 100 dagen bereikte men eindelijk Passendale, dat was een terreinwinst van slechts 8 km. Tijdens dit offensief regende het 70 dagen. Oktober 1917 werd één van de natste maanden van de eeuw. Meer dan 4 miljoen granaten werden afgevuurd. Dorpen, wegen, boerderijen en beken waren verdwenen. Door de beschietingen was het gevechtsterrein herschapen in een ontoegankelijk moerasgebied. ( het afwateringssysteem via beekjes was kapot geschoten). Toen Haigs stafchef na de gevechten de slagvelden zag barstte hij in tranen uit en zei: “My God, did we really send men to fight in that?”. De Ieperboog was nu ruimer en de strategische positie was beter, maar die zag er uit als een enorme modderzee. Mens en dier bleven achter tussen verzonken materieel, samen met duizenden niet ontplofte obussen of granaten.

 

Nu nog kun je in die regio granaten terug vinden tot op 4 meter diepte. Een amateur archeoloog getuigde: “Voor mensen en dieren die de weg kwijtraakten en in de modder zakten, was geen redding meer mogelijk. Meteen was dit hun laatste rustplaats. Via metaaldetectie kon ik enkele paarden terugvinden meestal via de hoefijzers, gareel of via een bepakking met 18 ponder granaten. Als ik twaalf 18-ponder granaten vond netjes mooi naast elkaar net onder de ploeg laag dan lag er één paard onder, maar als ik slechts acht 18- ponder granaten vond dan was het lastdier een muilezel”.

 

 

Meer artikels
The Bluff 'Pte Sidney Herbert Steele'. 15-02-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Langs beide kanten van het kanaal Ieper-Komen, op nauwelijks 40 m. van elkaar verwijdert, hadden de Britse Engineers en Duitse Pioniere stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers.

lees meer ...
The Indian Memorial 'God is one his is the victory'. 03-10-2016
Neuve-Chapelle Frankrijk.

Het Indian Memorial van Neuve-Chapelle  ( Pas-de-Calais) Frankrijk is één van weinige  herdenkingsmonumenten dat eer bewijst aan de bijdrage van de militairen uit het Indiase leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken was het werk van Sir architect Herbert Baker en werd  op 7 oktober 1927 officieel onthuld.

 

Naast de rotonde van de Grand Chemin d’Estaires in La Bassée en de weg naar Richebourg bemerken we tussen twee treurwilgen een zuil in witte steen die onderaan ondersteund word door twee tijgers. Op de kruin van de kolom staat een lotusbloem met daarop de Britse Kroon en de Star of India. Op het voetstuk lezen we de eenvoudige inscriptie INDIA 1914-1918. De zuidelijke muur in het cirkelvormige monument draagt het opschrift “Ter ere van het Indiase leger dat in Frankrijk en België vocht 1914-1918 en in eeuwige herinnering aan zijn doden die in een onbekend graf rusten en wier namen hier geregistreerd staan”. Erboven staan de 4.857 namen van de vermiste soldaten per eenheid vermeld.

 

Een aanvulling op deze lijst in de vorm van een bronzen plaat met de namen van 206 soldaten die in gevangenschap in Duitsland stierven, werd in 1964 toegevoegd en bevindt zich onder de uivormige koepel tegenover de ingang.

 

 

 

lees meer ...
Nieuwstraat 7 13-04-2015
Tielt België.

In de vroege morgen van 14 oktober 1914 werd de stad Tielt bezet door Duitse troepen.

lees meer ...