Ieper België.
Belgian Battery Corner Cemetery.
Ieper België.

Op deze plaats waren er in 1915 Belgische artillerie batterijen opgesteld, vandaar komt de naam 'Belgian Battery Corner'. Op de begraafplaats liggen heel wat Australiërs begraven, één van hen is Private (soldaat) William Joseph Morris.

 

 

William diende bij de 6th Company van het Australian Machine Gun Corps (2de Australische Divisie AIF). Op 16 augustus 1916  vertrok hij te Melbourne aan boord van het schip ''RMS Orontes'' en kwam op 2 oktober  aan in  Plymouth.(Engeland). Nadat hij een specifieke opleiding voor kleine gevechtseenheden uitgerust met machinegeweren had gekregen, vertrok hij vanuit Folkstone naar het Franse Boulogne. Op 16 maart 1917 raakte hij, ergens aan het Franse front, gewond en  werd hij overgebracht naar een veldhospitaal waar hij verbleef tot 22 april. Half augustus bevond hij zich aan het Ieperse front. Op 9 oktober 1917 nam Williams eenheid deel aan de gevechten bij Poelkapelle. Moeizaam slaagden de geallieerde eenheden  om in die regio de bunkers van de Flandern-II-Stellung één voor één te overmeesteren. Het dorp zelf werd slechts gedeeltelijk veroverd. De 22 jarige William overleefde de strijd om Poelkapelle niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn twee jaar oudere broer Private Desmond Michael Morris diende in de zelfde Australische divisie. Hij maakte deel uit van het 2nd Pioneer bataljon (AIF). Hij vertrok te Melbourne aan boord van het schip "HMAT Hororata A20" op 23 november 1916 richting Europa. Van het vertrek van Desmond bestaat een foto terwijl hij pakkend afscheid neemt van een jonge dame. Hoewel hij dat nergens in zijn brieven vermeldt.  In zijn  persoonlijk militaire fiche staat wel genoteerd dat hij  twee maal te laat was op het avondappel in een korte tijd, voor het inschepen.  Desmond kwam aan in Plymouth (Engeland) op 29 januari 1917 en werd opgeleid tot pionier. Rond 20 april  kwam zijn eenheid aan in het Franse Etaples en vandaar trokken ze mee met de divisie naar het Vlaamse front. Op 20 september 1917 rukten de 1ste  en 2de  Australische Divisies van het 1ste  Anzac Korps op, via een front van drie kilometer breedte met aan hun rechterkant de Meense weg. De Aussies veroverden die dag de westelijke helft van 'Polygon Wood'. Desmond die sneuvelde tijdens de slag om 'Menin Road' heeft geen gekend graf en word herdacht op de Menenpoort.

 

In twintig dagen tijd, en vijf jaar nadat haar man John stierf, verloor moeder Margaret haar twee zonen! Mevrouw Morris bleef achter met haar enige  dochter. WO1 wordt in Australië ook vaak "My Uncle's War" genoemd. Het waren vaak niet getrouwde jonge avonturiers die naar Europa kwamen en niet meer terugkeerden. Door de jaren werden het achtergebleven ooms voor de nabestaanden. De kleinkinderen van de dochter van mevrouw Morris komen voor het eerst in 2014 naar Vlaanderen om de ooms te eren. 

 

Meer artikels
Ouvrage de Thiaumont. 11-07-2016
Douaumont Frankrijk.

In een brief naar huis beschreef infanterist Anton Steiger, een twintigjarige student theologie, zijn belevenissen, van de laatste dagen voor Verdun maar ook de verschrikkelijkste!

lees meer ...
De Ijzeren Oogst 'The Iron Harvest'. 01-02-2016
Geluveld (Zonnebeke) België.

Langsheen het ganse voormalige Westelijke Front, liggen er nog steeds blindgangers en allerhande achtergelaten munitie.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Wisches. 18-08-2014
Wisches Frankrijk.

Toen Frankrijk in 1871 Elzas-Lotharingen aan Duitsland moest afstaan, schoof de Frans-Duitse grens een flink stuk naar het westen op. Lag die oorspronkelijk aan de Rijn, nu liep die over de toppen van de Vogezen. Grote steden als Metz en Thionville in het noorden, Straatsburg, Colmar en Mulhouse in het zuiden werden Duits. Maar ook kleinere steden als Thann kregen een ander landsbestuur. De fraaie grenspalen met de adelaar en het opschrift Deutsches Reich stonden echter nóg verderop in de richting Parijs! 

lees meer ...