Oudekapelle  (Diksmuide) België.
De Groigne Bunker.
Oudekapelle (Diksmuide) België.

Deze alleenstaande bunker gelegen in Oudekapelle bestaat uit een bakstenen en een betonnen gedeelte. Tijdens de oorlog lag deze schuilplaats tussen de 1e en 2e Belgische verdedigingslinie, ongeveer 3km ten NW van het front verwijderd. Het bakstenen gedeelte  van de constructie verbergt een heel merkwaardig detail, een unieke spitse hoefijzerboog, waarin Arabische tekens zijn aangebracht.

 

 

De vrije vertaling hiervan zou luiden: 'Er is geen grotere God dan Allah. Als je in Allah gelooft, zal je zegevieren zoals de zege over Tadmoor en Namar'. Men vermoedt dat  Franse kolonialen uit Senegal betrokken zijn geweest bij de bouw van de schuilplaats  deze inscripties hebben aangebracht. Tijdelijk  zijn hier Franse koloniale troepen  gelegerd, die gekantonneerd waren in de omgeving van Oudekapelle.

 

 

Het betonnen gedeelte, de achterbouw, werd gegoten tussen planken en is vermoedelijk van Belgische makelij. Aan de buitenkant verwijst de in het beton gegrifte inscriptie "7/A - 3e  Bie Ob - 1918" naar de tijdelijke bewoners van de constructie. De 3e batterij Houwitzers (105mm), die behoorde tot het 7e artillerieregiment, dat op zijn beurt behoorde tot de 1e Belgische legerdivisie. De 1e legerdivisie was in de sector van Nieuwkapelle aanwezig tussen 21 december 1917 tot 23 maart 1918 en tussen 17 april 1918 tot 28 juni 1918. Vermoedelijk deed het bouwsel dienst als commandopost. De aanwezigheid van elektriciteit lijkt dit te bevestigen want deze luxe was normaal gezien niet bestemd voor de gewone soldaat. Het bakstenen gedeelte was een vrij comfortabele schuilplaats, met ruimte voor slaapgelegenheid. Tegelijk camoufleerde het bakstenen gedeelte de betonnen constructie.

 

De  bunker met inscripties ,  is een unieke getuige  van het bijzondere internationale karakter van de 'Grooten Oorlog' in de Westhoek.

 

 

Meer artikels
Poelcapelle British Cemetery 'Sec. lieut Hugh Gordon Langton'. 23-10-2017
Langemark- Poelkapelle België.

De gemeente Poelkapelle werd tijdens de 'Eerste Slag bij Ieper', op 20 oktober 1914, door de Duitsers veroverd, de Fransen die het dorp toen in handen hadden moesten wijken voor de vijandelijke overmacht.

lees meer ...
Fort Vaux. 30-05-2016
Vaux-devant-Damloup Frankrijk.

02 juni 1916 het fort Vaux werd bedreigd langs drie kanten: ten Westen via het bois Fumin, ten Noorden via de loopgrachten voor het fort, ten Oosten via Damloup.

lees meer ...
Fort Loncin 'Flame of Remembrance'. 11-08-2014
Loncin (Luik) België.

Rond 15 uur werd de beschieting nog erger. Op het midden massief, boven de laatste dekking van het garnizoen vielen er 20 à 30 granaten per minuut. Ik was er toen van overtuigd dat de vijand weldra zijn voetvolk naar het fort zou laten oprukken. Ik waarschuwde dus dat men nog voor de avond of ten laatste 's anderdaags bij zonsopgang een stormloop mocht verwachten.

lees meer ...