Oudekapelle  (Diksmuide) België.
De Groigne Bunker.
Oudekapelle (Diksmuide) België.

Deze alleenstaande bunker gelegen in Oudekapelle bestaat uit een bakstenen en een betonnen gedeelte. Tijdens de oorlog lag deze schuilplaats tussen de 1e en 2e Belgische verdedigingslinie, ongeveer 3km ten NW van het front verwijderd. Het bakstenen gedeelte  van de constructie verbergt een heel merkwaardig detail, een unieke spitse hoefijzerboog, waarin Arabische tekens zijn aangebracht.

 

 

De vrije vertaling hiervan zou luiden: 'Er is geen grotere God dan Allah. Als je in Allah gelooft, zal je zegevieren zoals de zege over Tadmoor en Namar'. Men vermoedt dat  Franse kolonialen uit Senegal betrokken zijn geweest bij de bouw van de schuilplaats  deze inscripties hebben aangebracht. Tijdelijk  zijn hier Franse koloniale troepen  gelegerd, die gekantonneerd waren in de omgeving van Oudekapelle.

 

 

Het betonnen gedeelte, de achterbouw, werd gegoten tussen planken en is vermoedelijk van Belgische makelij. Aan de buitenkant verwijst de in het beton gegrifte inscriptie "7/A - 3e  Bie Ob - 1918" naar de tijdelijke bewoners van de constructie. De 3e batterij Houwitzers (105mm), die behoorde tot het 7e artillerieregiment, dat op zijn beurt behoorde tot de 1e Belgische legerdivisie. De 1e legerdivisie was in de sector van Nieuwkapelle aanwezig tussen 21 december 1917 tot 23 maart 1918 en tussen 17 april 1918 tot 28 juni 1918. Vermoedelijk deed het bouwsel dienst als commandopost. De aanwezigheid van elektriciteit lijkt dit te bevestigen want deze luxe was normaal gezien niet bestemd voor de gewone soldaat. Het bakstenen gedeelte was een vrij comfortabele schuilplaats, met ruimte voor slaapgelegenheid. Tegelijk camoufleerde het bakstenen gedeelte de betonnen constructie.

 

De  bunker met inscripties ,  is een unieke getuige  van het bijzondere internationale karakter van de 'Grooten Oorlog' in de Westhoek.

 

 

Meer artikels
The Indian Memorial. 21-09-2015
Neuve-Chapelle Frankrijk.

Tegen de herfst van 1914 was het Britse expeditieleger (BEF) door de gevechten van in de zomer zodanig verzwakt dat het Britse leger een beroep moest doen op haar bestaande militaire eenheden in zijn Indiase kolonie.

lees meer ...
Monument des fusillés. 09-03-2015
Suippes Frankrijk.

Bij het Franse leger, de muiterij van 1917 niet meegerekend, werden de meeste doodstraffen uitgesproken na een mislukt offensief.

lees meer ...
A moonlight massacre. 04-12-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

Officieel was de Derde Slag om Ieper beëindigd op 10 november’ 17 doch amper tien dag later, op 20 november ’17, lanceerde veldmaarschalk Sir Douglas Haig al een nieuwe veldslag.

lees meer ...