Londen Verenigd Koninkrijk.
1914-1918 War Memorial London Exchange City.
Londen Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk stuurde heel wat van hun zonen naar het “Poor Little Belgium” en naar de andere Fronten in WO1. Ook vanuit de stad en de county (provincie) Londen vertrokken heel wat vrouwen, jongens en mannen naar de oorlog. Het War Memorial London Exchange City 1914-1918 eert en dankt die officieren, onderofficieren en manschappen die vanuit de regio van Londen tijdens de oorlog dienden voor ‘King and Empire’ (koning en keizerrijk). Dit gedenkteken werd op 12 november 1926 onthuld.

 

 

Voor de buitenwereld leek Londen veraf te liggen van de oorlog, maar natuurlijk deelden ook de Londenaren ruimschoots mee in de ellende, de offers en de menselijke verliezen die verbonden waren aan de grootste van alle Britse oorlogen. De oorlogsinspanningen van het Britse Rijk, en dat op alle fronten, werden vanuit Londen gestuurd. Een groot deel van de munitie werd gefabriceerd in Londen en bijna alle Britse militairen, van welke hoek van het British Empire ze ook kwamen, trokken door Londen op weg naar het front. Velen van hen kwamen echter nooit meer terug of ze kwamen terug om te revalideren,...

 

 

Tijdens de oorlog verbleven ook heel wat Belgische vluchtelingen in Londen, één van hen was Frans Verschoren (05 maart 1874 - 05 december 1951). Frans was afkomstig uit Lier en was een vriend van Felix Timmermans en Isidore Opsomer. Voor de oorlog was hij leraar aan de normaalschool. In Lier was hij op literair gebied zeker een lokale beroemdheid.

 

In augustus 1914 vluchtten zijn vrouw en kinderen al voortijdig voor het oorlogsgeweld, ze trokken naar Groot-Brittannië. Wanneer de toestand in Lier eind september onhoudbaar werd besloot uiteindelijk ook Frans dat het tijd werd om veiligere oorden te gaan opzoeken. Hij kwam terecht in Amsterdam, stak daar dan het Kanaal over en voegde zich bij zijn gezin. De familie Verschoren vestigde zich te Great-Missenden, dat was een dorpje dat ten noorden van Londen lag. Frans Verschoren kon er aan de slag bij de Britse censuur.

 

In een aantal van zijn novellen zou hij het leven van de Belgische vluchtelingen in Londen neerpennen. In zijn briefwisseling beschreef Verschoren een wandeling die hij samen met zijn vriend Isidore Opsomer door Londen maakte. Die promenade eindigde in de drankgelegenheid ‘Monico’ op Piccadilly Circus. Daar centraliseerde zich op dat moment het Belgische intellectuele culturele leven. Het was het trefpunt van Belgische letterkundigen, artiesten, journalisten en muzikanten.

 

“…De dagen zijn droef en hopeloos dof…. We leven hier in volkomen gerustheid en horen geen kanongebulder zoals we het maandenlang gehoord hebben in België….Toch is de oorlog alom! We slenterden gisteren avond door de Londense straten meegedragen door den eindeloze stroom, den levenden stroom die voort spoelt rusteloos en luidruchtig.  We gingen langs Leicester Square. Het avondde en door de donkere straten gleden de sombere massa’s van de rijtuigen, bussen en auto’s, karig verlicht. In den hemel boven onze hoofden streepte een brede lichtbundel een onmetelijke lichtpluim die waaierde door het ruim: de zoeklichten in de buurt van Charing cross straalden hunne bundels over de stad, wandelden rusteloos heen en weer loerend door de wolken naar de mogelijke komst van Zeppelins.”

 

Londen kreeg voor het eerst in de geschiedenis ook te maken met luchtbombardementen. Aanvallen van Duitse zeppelins kostten ongeveer 700 mensen het leven.

 

 

 

Meer artikels
Monument Belgische Regimenten. 31-08-2015
Oud - Stuivekenskerke België.

Op de herinnering site te Oud - Stuivekenskerke worden er ook een aantal Belgische artillerie eenheden herdacht.

lees meer ...
Chaudfontaine Belgische militaire begraafplaats. 11-08-2014
Chaudfontaine België.

Het Fort Chaudfontaine was één van de twaalf forten in de fortengordel opgericht voor de verdediging van de Belgische stad Luik in de late negentiende eeuw, dat gebeurde op initiatief van de generaal Henri Alexis Brialmont. Het fort werd gebouwd tussen 1888 en 1892, als een moderne betonnen infrastructuur, uitgerust met de nieuwste wapens van die tijd. Het fort was één van de zes kleine forten in gordel rond Luik.

lees meer ...
Ossario di Castel Dante. 16-05-2016
Rovereto Italië.

Op de heuvel enkel kilometers van de stad Roverto werd het kasteel van de familie Castelbarco Lizzana opgetrokken.

lees meer ...