Doornik België.
Oorlogsmonument Doornik.
Doornik België.

Doornik werd voor het eerst geconfronteerd met de oorlog op 24 augustus 1914. Toen werd slag geleverd tussen Franse territoriale troepen en de optrekkende Duitse Höherer Kavalleriekommandeur 2 (II. Kavalleriekorps). De Fransen konden de Duitse opmars verstoren en leverden zo hun bijdrage aan de redding van het British Expeditionary Force (B.E.F.), waarvan de westelijke flank anders bedreigd had kunnen worden.

 

 

Eind september 1914 waren er terug Franse eenheden in de stad: Spahis. In oktober 1914 werd de stad zonder slag of stoot door de Duitsers ingenomen, het was het begin van vier jaren bezetting. Wat vaak vergeten wordt, is dat Doornik een hele tijd dienst deed als Etappen-Hauptort van het 6. Armee (net zoals Gent voor het 4. Armee). Kronprinz Rupprecht von Bayern nam een hele tijd zijn intrek in de stad met zijn Heeresgruppen-hoofdkwartier. De bezetter verliet de stad op 1 oktober 1918. De stad had toen vier jaar onder de Duitse bezetting geleden, net zoals elders in België kende Doornik haar deportaties, opvorderingen en haar ontberingen. Op het einde van de oorlog lag Doornik opnieuw onder vuur. Op 8 november 1918 bliezen de terugtrekkende Duitsers al de bruggen van de stad op, enkel de Pont des Trous bleef gespaard. Twee dagen later, op 10 november’ 18, deden koning Albert I en Koningin Elisabeth hun intrede in de stad.

 

Het heel mooi groot dubbelzijdig monument der gesneuvelden in Doornik werd vervaardigd in arduin, uitgewerkt met realistische gedetailleerde beeldhouwwerken en reliëfs in brons. Het indrukwekkende werk, werd aanvankelijk gewijd aan de doden van WOI en later dan aan de slachtoffers van de twee wereldbranden.

 

Het monument werd vervaardigd door Alois De Beule. In het midden plaatste hij in brons een moederfiguur die ons land symboliseert.  Zij sluit haar in nood verkerende kinderen in de armen. Enerzijds zien we een angstig stervende soldaat, een treurende en bevreesde geknielde burger en anderzijds zien we een creperende martelaar en een jammerende geknielde vrouw.

 

 

Parallel aan de 'scène', staan er recht en symmetrisch twee vrouwelijke personages, ze zijn  gedrapeerd op de oude manier en dragen elk, op Byzantijnse wijze ter  hoogte van de borst,  de kroon van de martelaren.  De bronzen composities gepositioneerd op de hoeken en de uiteinden van de steen, evenals twee bas-reliëfs, voltooien het geheel. Het reliëf aan de rechterkant symboliseert het begin van de oorlog, het linkse het triomferende einde van de oorlog. De inscriptie: "Ils moururent en héros pour l'honneur du droit" versiert de bovenkant van de stenen constructie.

 

Aan de beide uiteinden van het monument, parallel met de compositie, staan twee treurende Belgische soldaten face-to-face. Deze krijgers buigen het hoofd schuin naar voren, en tonen respect en eerbied. Het geweer wordt met de beide handen vastgehouden aan het einde van de geweerloop, de geweerkolf rust loodrecht tussen de twee voeten op de grond.

 

 

Aan de achterzijde van het monument vinden we de namen van de Doornikse strijders en krijgsgevangenen die de Grote Oorlog niet overleefden. Deze worden verder aangevuld met de naam van Gabrielle Petit (1916), en met de namen van civiele gedeporteerden die stierven als gevolg van de oorlog. Niet te vergeten, ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, met inbegrip van verzetsstrijders staan op het monument vermeld. Het gedenkteken werd onthuld op 13/08/1922. Hier en daar draagt het monument sporen van geweld uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Meer artikels
Respect for History Park ( Martelarenpark). 06-03-2017
Eceabat Turkije.

Het zuidelijk deel van Gallipoli (Gelibolu) in Turkije waar in 1915 de geallieerde landingen plaatsvonden werd in 1973 een nationaal park.

lees meer ...
Dud Corner Cemetey. 21-09-2015
Loos (Loos-en-Gohelle) Frankrijk.

Enkele maanden na de Duitse gasaanval nabij Ieper (22 april1915, Steenstrate - Langemark) lanceerden de Britten op 25 september 1915 in Loos, een klein mijnwerkersdorp gelegen in de driehoek Lens, Bethune, en La Bassee, hun eerste gasaanval.

lees meer ...
Menin Road. 28-07-2014
Ieper België.

Vele jaren hadden de West- Europeanen het afweergeschut van elkaar bestrijdende legers niet gehoord. De leiders van het volk, met hun arrogante ambitie, verzamelden macht en rijkdom. Ze konden haast niet wachten om hun lange, blanke zwaarden waarmee ze normaal de zwakkeren en armen bedreigden en die nu zaten te roesten in hun schede, boven te halen!

lees meer ...