Merkem  (Houthulst) België.
Drie Grachten.
Merkem (Houthulst) België.

Een naamsteen markeert in Merkem de site van de voormalige voorpost 'Drie Grachten'.  Iets verder langs de zelfde weg aan de overkant van het Ieperleekanaal, in Noordschote hangt aan de gevel van een huis een gedenkplaat voor de onbekende Zouaaf. Nog wat verder langs dezelfde weg staat een demarcatiepaal met het opschrift 'Hier werd de overweldiger tot staan gebracht'. In deze regio zijn er geen tastbare overblijfselen meer uit de oorlog, enkel deze drie gedenktekens herinneren ons aan wat zich hier afspeelde.

 

Eind september en begin oktober 1914 kwamen de eerste Duitse verkenners te paard (Ulanen) aan in Merkem en trokken verder naar Noordschote. Om te verhinderen dat de Duitsers de brug aan de Drie Grachten zouden innemen, bouwen de Belgische genietroepen hier in oktober 1914 een verdedigingsstelling uit. De oprukkende Duitsers namen op 21 oktober 1914 het gehucht Luigem (Merkem) in. Na de onderwaterzetting, in begin november, bleef enkel de Drie Grachtensteenweg die over een verhoogde berm liep begaanbaar. Luigem werd een versterkt Duits schiereiland. Via de voorpost 'Drie Grachten' richtten de Fransen hun mitrailleurs op de weg en Luigem. In de nacht van 9 op 10 november 1914 ondernamen de Fransen met de Zouaven van het 1e regiment een aanval op de Duitse stellingen in Luigem, die mislukte! Beide kampen leden er zware verliezen. Tijdens die actie hadden de Duitsers er een aantal Zouaven gevangen genomen. Enkele dagen later waren de Duitsers aan de beurt, ze gingen in de tegenaanval maar lieten de gevangen genomen Zoauven voor zich uit lopen. Ze hoopten om zo de Fransen te misleiden, maar één van de Zoauven riep naar de Fransen: 'Tirez donc au nom de Dieu, ce sont les Boches!' Onmiddellijk openden de Fransen het vuur en zowel vriend (Zouaven) als vijand sneuvelde. De Duitse tegenaanval mislukte kompleet. De gedenkplaat herinnert ons aan deze heldhaftige, droevige gebeurtenis.

 

De Belgen namen in januari 1915 de voorpost Drie Grachten over van de Fransen. In april 1915 werd de voorpost door de Duitsers veroverd en versterkt met bunkers en loopgraven. De huidige demarcatiepaal herinnert ons aan de verste vooruitgeschoven Duitse  kleine wachtpost over de Drie Grachtenbrug. Deze regio ( Luigem, Drie Grachten en Merkem ) bleef tot aan de derde slag bij Ieper door de onderwaterzetting een  Duitse rustsector.

 

De naam 'Zouaven' is afkomstig van de Arabische benaming voor een Algerijnse stam waaruit aanvankelijk gerekruteerd werd. Ze behoorden tot de lichte Franse keurinfanterie en waren te herkennen aan hun exotische klederdracht (rode muts met zwarte kwast, blauwe jas met rode versieringen en ballonbroek). Tijdens de oorlog werden ze ingedeeld bij 9 regimenten, die in de loop van de oorlog op verschillende plaatsen in België werden ingezet. Een belangrijk deel onder hen werd aan het IJzerfront ingezet, zij kantonneerden in Koksijde-Bad.

 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Azannes I. 01-02-2016
Azannes-et-Soumazannes Frankrijk.

Vanaf februari 1916 installeerden Duitse medische eenheden meerdere lazaretten en hoofdverbandplaatsen in het dorpje Azannes.

lees meer ...
Oosttaverne Wood Cemetery. 12-12-2016
Wijtschate ( Heuvelland) België.

November - december 1916, de manschappen aan het Westfront probeerden zich in de mate van  het mogelijke voor te bereiden op de aankomende winter.

lees meer ...
Badge Rising Sun. 'Pte F.J. Sleep'. 07-11-2016
Zonnebeke België.

Het wereldbekende insigne van de Australische troepen “the Rising Sun badge” (rijzende zon) was, en is nog steeds, het officiële met trots gedragen insigne van het Australische leger.

lees meer ...