Zonnebeke  België.
Black Watch Corner.
Zonnebeke België.

Op 3 mei 2014 werd op Black Watch Corner te Zonnebeke een herinneringsmonument ter ere van het Black Watch Regiment ingehuldigd.  Een hulde voor de 8960 Schotse "Black Watch” officieren, onderofficieren en soldaten die stierven en de 20.000 gewonden die het regiment tijdens de oorlog telde.   Het bronzen beeld is een meer dan levensgrote weergave van een sergeant met het typische Schotse uniform van dit Highlander Regiment. Hij neemt een combattieve houding aan, met de bajonet op zijn Lee Enfield geweer. Deze creatie van beeldhouwer Alan Herriot staat nagenoeg exact op dezelfde plaats, op de zuidwestelijke hoek van het Polygoonbos, die op 11 november 1914 de geschiedenis inging als ‘Black Watch Corner’.

 

Het monument is niet alleen een permanent eerbetoon aan het legendarische Black Watch Regiment maar herinnert ook aan  moed en standvastigheid van het Britse beroepsleger ( BEF) op die plaats,  waaronder de Schotten van het Black Watch Regiment, de Scots Guards en de Queen's Own Cameron Highlanders. 

 

Na een grondig artilleriebombardement rukte de Pruisische Garde Divisie, de elite eenheid van de Duitse Keizer, vanuit Geluveld via de Meenseweg en de omliggende velden op naar de Nonnebossen en het Polygoonbos.  De bevelhebber van het Eerste Garderegiment te voet was Prins Eitel Friedrich, de tweede zoon van Keizer Wilhelm II. In de nacht van 10 op 11 november sliep de prins in het gemeentehuis van Geluwe. De Keizer sliep in Tielt. Tielt zou het strategische hoofdkwartier van het Vierde Duitse Leger in België worden. Hier tussen Geluveld en Black Watch Corner werd op 10 en 11 november 1914, doormiddel  van een defensieve aanval de opmars van de Duitsers gestuit, hoewel die numeriek in de meerderheid waren.   Samen met de steun van de Franse artillerie was dit voor de Britten waarschijnlijk één van de meest kritieke defensieve gevechten. Ieper was niet ingenomen, de vorming van de Ieperboog werd een feit en een verdere opmars naar de kust via deze regio was niet meer mogelijk. 11 november 1914 was ook meteen het einde van de Eerste Slag om Ieper, de oorlog zou nog juist geteld 4 jaar verder duren.  Het bataljon Black Watch, ook 'The Ladies from Hell' genoemd (bijnaam voor dit regiment tijdens WOI), had deel genomen aan de drie gevechten die samen de geschiedenis zijn ingegaan als de 'Eerste Slag om Ieper' ( Langemark 21-24 oktober, Gheluvelt 29-13 oktober en Nonne Bosschen 11 november ).

 

Historica Lyn MacDonald schreef: “It was here that the battle was won. It was here that the battle and war itself was very nearly lost”. (Lyn MacDonald, 1914 The Days of Hope) 

 

 

Meer artikels
REDMOND WALK 7 juni 2013 The Pool of Peace 'Zero Hour'. 05-06-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

In januari 1916 startte men met het graven van  een 521 meter lange tunnel. Die moest dienen om de dieptemijn, 27 meter onder de Duitse stellingen, te plaatsen.

lees meer ...
Monument van het 106e RI. 30-03-2015
Les Eparges Frankrijk.

De heuvelrug van Les Eparges is 1400 meter lang en 348 meter hoog en ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Verdun. Vanuit deze belangrijke strategische positie kon men vele kilometers ver het Woëvregebied overzien.

lees meer ...
Chunuk Bair Ataturk Memorial. 10-08-2015
Chunuk Bair Turkije.

Tegen alle kansberekening in bleven de Turkse militairen tegenover een materieel superieure tegenstander onwankelbaar.

lees meer ...