Ploegsteert (Comines-Warneton) België.
Ploegsteert Memorial.
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Het Ploegsteert Memorial is een Brits monument dat 11.447 Britse militairen herdenkt die in de omgeving sneuvelden, maar geen gekend graf hebben.Het indrukwekkende cirkelvormig paviljoen ondersteund door zuilengalerijen met als plafond  een ronde opening naar de hemel werd ontworpen door H. Chalton Bradshaw. 

 

 

Binnenin bevinden zich panelen waarin de namen van de vermisten gebeiteld staan. Hert monument wordt bewaakt door twee kolossale stenen leeuwen, de ene kijkt vreedzaam en rustig terwijl de andere een meer agressieve houding uitstraalt. Het monument bevindt zich op de Britse militaire begraafplaats Berks Cemetery Extension, net ten noorden van het dorpscentrum van Ploegsteert  langs de weg naar Mesen in het Bos van Ploegsteert vlakbij een kruispunt dat de Britten Hyde Park Corner noemden.

 

 

In april 1915  begon men hier met de aanleg van een begraafplaats, Hyde Park Corner (Royal Berks) Cemetery, die in gebruik bleef tot in het najaar van 1917 In 1916 begon men een uitbreiding aan de overkant van de weg, de Berks Cemetery Extension. In 1930  werd  deze  verder uitgebreid  ( met plot 2 en 3) toen de begraafplaats Rosenberg Chateau Military Cemetery and Extension werd ontruimd op vraag van de eigenaar van de grond van de voormalige begraafplaats. Dit was ongebruikelijk omdat de meest kleine begraafplaatsen reeds werden ontruimd  in de jaren kort na de wapenstilstand. Het monument kwam zo tussen de grafstenen te staan en herdenkt de vermiste militairen uit  de regio Armentières, Aubers, Fromelles, Estaires, Hazebrouck, Bailleul, Bois-Grenier en Fournes-en Weppes.

 

 

Oorspronkelijk wilde men dit monument op richten in Rijsel, uiteindelijk werd gekozen voor Ploegsteert. Veel van de hier gesneuvelden kwamen niet om tijdens grote slagen maar wel tijdens de dagelijkse  conflicten, operaties en schermutselingen. Het Ploegsteert Memorial werd ingewijd op 7 juni 1931 door de toenmalige hertog van Brabant, de latere koning Leopold III. Elke eerste vrijdag van de maand wordt hier de 'Last Post' geblazen

 

.

Meer artikels
Sanctuary Wood. 17-11-2014
Zillebeke (Ieper) België.

Het bos dat ten N.O. van de huidige begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery lag werd door de Britten 'Sanctuary Wood' geheten.

lees meer ...
Ploegsteert Memorial 'Hyde Park Corner'. 18-12-2017
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Hyde Park Corner was in 1914-1918 een kruispunt van wegen ten noorden van Ploegsteert Wood.

lees meer ...
Graf Mustafa Endi. 14-09-2015
Helles Turkije.

De vallei van de Falcon stroom (Sahindere) die een van de zijrivieren van de Onion (Soganli) stroom is, lag dicht bij het front maar kon niet rechtstreeks getroffen worden door het vijandelijke vuur.

lees meer ...