Ploegsteert (Comines-Warneton) België.
Ploegsteert Memorial.
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Het Ploegsteert Memorial is een Brits monument dat 11.447 Britse militairen herdenkt die in de omgeving sneuvelden, maar geen gekend graf hebben.Het indrukwekkende cirkelvormig paviljoen ondersteund door zuilengalerijen met als plafond  een ronde opening naar de hemel werd ontworpen door H. Chalton Bradshaw. 

 

 

Binnenin bevinden zich panelen waarin de namen van de vermisten gebeiteld staan. Hert monument wordt bewaakt door twee kolossale stenen leeuwen, de ene kijkt vreedzaam en rustig terwijl de andere een meer agressieve houding uitstraalt. Het monument bevindt zich op de Britse militaire begraafplaats Berks Cemetery Extension, net ten noorden van het dorpscentrum van Ploegsteert  langs de weg naar Mesen in het Bos van Ploegsteert vlakbij een kruispunt dat de Britten Hyde Park Corner noemden.

 

 

In april 1915  begon men hier met de aanleg van een begraafplaats, Hyde Park Corner (Royal Berks) Cemetery, die in gebruik bleef tot in het najaar van 1917 In 1916 begon men een uitbreiding aan de overkant van de weg, de Berks Cemetery Extension. In 1930  werd  deze  verder uitgebreid  ( met plot 2 en 3) toen de begraafplaats Rosenberg Chateau Military Cemetery and Extension werd ontruimd op vraag van de eigenaar van de grond van de voormalige begraafplaats. Dit was ongebruikelijk omdat de meest kleine begraafplaatsen reeds werden ontruimd  in de jaren kort na de wapenstilstand. Het monument kwam zo tussen de grafstenen te staan en herdenkt de vermiste militairen uit  de regio Armentières, Aubers, Fromelles, Estaires, Hazebrouck, Bailleul, Bois-Grenier en Fournes-en Weppes.

 

 

Oorspronkelijk wilde men dit monument op richten in Rijsel, uiteindelijk werd gekozen voor Ploegsteert. Veel van de hier gesneuvelden kwamen niet om tijdens grote slagen maar wel tijdens de dagelijkse  conflicten, operaties en schermutselingen. Het Ploegsteert Memorial werd ingewijd op 7 juni 1931 door de toenmalige hertog van Brabant, de latere koning Leopold III. Elke eerste vrijdag van de maand wordt hier de 'Last Post' geblazen

 

.

Meer artikels
Bunkers Hoeve Hoogpoort. 05-02-2018
Wervik België.

Deze twee Duitse Einheitsunterstände liggen ten westen van de toenmalige Flandern II Stellung die  na de Derde Slag bij Ieper in de Meenen Riegel werd opgenomen.

lees meer ...
Ayette Indian & Chinese Cemetery. 26-02-2018
Ayette Frankrijk.

Het Britse Ayette Indian & Chinese Cemetery werd oorspronkelijk in september 1917 door Britse gevechtstroepen aangelegd en bleef tot april en in de herfst van 1918 in gebruik.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Vladslo. 20-10-2014
Vladslo (Diksmuide) België.

In één van de zalen van het In Flanders Fields Museum staat een klein houten kruis met het opschrift: Peter Kollwitz. R.I.R. 207.+ 23.10.1914. Dit kruisje stond oorspronkelijk op het Friedhof Roggeveld te Esen. In het begin van de oorlog kwam Peter terug van een vakantie in Noorwegen, hij wou als vrijwilliger dienst nemen in het leger.

lees meer ...