Zillebeke (Ieper) België.
Bunkerresten.
Zillebeke (Ieper) België.

Zillebeke was voor de oorlog een rustig dorpje in de Westhoek, maar tegen 1918 lag het, wat er nog van overschoot, te midden van het slagveld. In de nacht van 15 en 16 juni 1918 kwam het 2nd Worcesterhire Regt. (2de bataljon) het 1st Queen’s Regt. (1ste bataljon) aan de frontlijn langs de oever van Zillebeke vijver aflossen. De mannen bleven enkele dagen rustig en herstelden of versterkten de verdedigingstellingen. Maar ondertussen werd er een verkenningsraid gepland. Men wilde weten wie de voor hen gelegen ruïnes van Manor Farm (hoeve Droogendaele) in handen had.

 

Om meer inzicht te verkrijgen over het gebied waar de raid in zou doorgaan werd door Lieutenant Colonel Stoney informatie opgevraagd aan het 154 SB-RGA (Siege Battery -Royal Garrison Artillery). Want de batterij lag van 11 januari tot 14 april 1918 op en rond Manor Farm. 2nd Lieutenant Greene van 154SB kwam naar het bataljonshoofdkwartier en gaf er omstandig uitleg over de posities, over de bunkers en dug-outs zoals hij ze zich herinnerde. Bovendien stelde hij en nog vijf andere vrijwilligers van 154 SB voor om de raid te begeleiden.

 

In de nacht van 19 op 20 juni was her zover. Vijf officieren en 138 onderofficieren en manschappen verlieten om 00u15 de voorste loopgraven en slopen via de meerbank vooruit. Met bajonet en handgranaten werd de eerst Duitse voorpost veroverd. In de nabij gelegen Manor Farm dug-out dropten ze een zware explosieve lading. Van de ganse groep bereikte enkel 2nd Lt Greene,  gunner Hugh Graham (154 SB) en een twaalftal infanteristen de posities op en rond de Farm. Er werden vijf gevangenen van het Duitse 457ste regiment mee naar achteren gebracht. Bij de Britse aanvallers telde men gelukkig slechts twee gewonden. 2nd Lt H.F. Boswell die het commando had over deze raid en 2nd Lt Green kregen na de actie het Military Cross toegekend, de vijf vrijwilligers van 154 SB kregen een Military Medal opgespeld.

Meer artikels
Log Pod Mangartom Austro-Hungarian Cemetery. 02-05-2016
Log Pod Mangartom Slovenië.

Op het Log Pod Mangartom Soldatenfriedhof rusten 859 Oostenrijks - Hongaarse militairen, velen van hen behoorden tot het BHIR 4 ( het 4e infanterieregiment uit Bosnië-Herzegovina).

lees meer ...
Sacrario Militaire Redpuglia. 10-10-2016
Fogliano Redipuglia Italië.

Op zaterdag 13 september 2015 reisde Paus Franciscus naar de Noord-Italiaanse gemeente Fogliano Redipuglia om er deel te nemen aan de herdenking van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

lees meer ...
Collet du Linge (Lingekopf). 06-04-2015
Le Linge Frankrijk.

Bij het begin van de oorlog werden door de Duitsers in dit bergcomplex versterkingen aangelegd.

lees meer ...