Zillebeke (Ieper) België.
Bunkerresten.
Zillebeke (Ieper) België.

Zillebeke was voor de oorlog een rustig dorpje in de Westhoek, maar tegen 1918 lag het, wat er nog van overschoot, te midden van het slagveld. In de nacht van 15 en 16 juni 1918 kwam het 2nd Worcesterhire Regt. (2de bataljon) het 1st Queen’s Regt. (1ste bataljon) aan de frontlijn langs de oever van Zillebeke vijver aflossen. De mannen bleven enkele dagen rustig en herstelden of versterkten de verdedigingstellingen. Maar ondertussen werd er een verkenningsraid gepland. Men wilde weten wie de voor hen gelegen ruïnes van Manor Farm (hoeve Droogendaele) in handen had.

 

Om meer inzicht te verkrijgen over het gebied waar de raid in zou doorgaan werd door Lieutenant Colonel Stoney informatie opgevraagd aan het 154 SB-RGA (Siege Battery -Royal Garrison Artillery). Want de batterij lag van 11 januari tot 14 april 1918 op en rond Manor Farm. 2nd Lieutenant Greene van 154SB kwam naar het bataljonshoofdkwartier en gaf er omstandig uitleg over de posities, over de bunkers en dug-outs zoals hij ze zich herinnerde. Bovendien stelde hij en nog vijf andere vrijwilligers van 154 SB voor om de raid te begeleiden.

 

In de nacht van 19 op 20 juni was her zover. Vijf officieren en 138 onderofficieren en manschappen verlieten om 00u15 de voorste loopgraven en slopen via de meerbank vooruit. Met bajonet en handgranaten werd de eerst Duitse voorpost veroverd. In de nabij gelegen Manor Farm dug-out dropten ze een zware explosieve lading. Van de ganse groep bereikte enkel 2nd Lt Greene,  gunner Hugh Graham (154 SB) en een twaalftal infanteristen de posities op en rond de Farm. Er werden vijf gevangenen van het Duitse 457ste regiment mee naar achteren gebracht. Bij de Britse aanvallers telde men gelukkig slechts twee gewonden. 2nd Lt H.F. Boswell die het commando had over deze raid en 2nd Lt Green kregen na de actie het Military Cross toegekend, de vijf vrijwilligers van 154 SB kregen een Military Medal opgespeld.

Meer artikels
A New Zealand Soldier of the Great War . 19-02-2018
Mesen België.

Op het einde van een stenen toegangspad naar Messines Ridge British Cemetery te Mesen prijkt op het ‘Messines Ridge (New Zealand) Memorial to the Missing’.

lees meer ...
Clay-Kicking 'Three Tunnellers'. 05-01-2015
Bronzen reliëf (Plugstreet 14-18 Experience) Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Reeds op 21 december 1914 brachten de Duitsers de eerste mijnen tot ontploffing nabij de stad Béthune (Pas-de-Calais) in Frankrijk.

lees meer ...
Cabaret Rouge British Cemetery. 26-09-2016
Souchez Frankrijk.

Voor de oorlog stond er dicht bij de plaats waar de Britten een militaire begraafplaats zouden aanleggen een café.

lees meer ...