Bormio Italië.
Forti di Oga.
Bormio Italië.

'Fort Oga' of 'Fort Dossaccio' of ook wel 'Fort Venini' genoemd is een fortificatie die werd gebouwd tussen 1908 en 1912. Het maakte deel uit van het defensienetwerk 'Linea Cadorna', die als doel had het Italiaanse grondgebied tegen mogelijke aanvallen van de vijand te verdedigen.  De benaming Fort Venini is een hulde voor kapitein Valtellinese Venini, die een gouden medaille voor moed had gekregen tijdens zijn deelname aan de Campagne in Libië in 1938.

 

 

Het fort bevindt zich in de regio Dossaccio op 1740 hoogte in het kleine dorp Oga niet ver van Bormio. De locatie werd gekozen wegens de ideale beschermende ligging tegen mogelijke vijandige aanvallen. Onder de vier gepantserde stalen koepels  bevonden zich vier  lange afstandskanonnen met een bereik van bijna 13 km. Het fort met zijn Oost - West oriëntatie, werd speciaal ontworpen zodat de wapens de mogelijkheid hadden om te draaien. Op die manier slaagde men erin om alle bergpassen te verdedigen.

 

 

Tijdens WO I werd van hieruit de berg Stelvio, de Passo del Foscagno, de Valle di Frealle, en de Valfurva tot aan de Oostenrijkse grens onder schot gehouden. Bij de Stelvio wou men de vijandelijke troepen afremmen en bij de Valfurva en Bormio wou men de toegang verdedigen. Gedurende de ganse oorlog was het fort actief. In juli 1918 zorgden alle defensieve stellingen uit de regio Bormio samen voor het afslaan van een Oostenrijks - Hongaarse aanval. Volgens ooggetuigen kwamen toen ook achthonderd Oostenrijkse granaten op Bormio terecht. De Oostenrijkse troepen konden nooit het fort exact lokaliseren. Het fort bleef zelfs operationeel in de tweede wereldoorlog en werd uiteindelijk ontmanteld in 1958.

 

Meer artikels
Shot At Dawn Memorial. 03-07-2017
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

Dit monument in het National Memorial Arboretum herdenkt de 306 Britse en Commonwealth-militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral vanwege desertie, geëxecuteerd werden.

lees meer ...
Denkende Brouwerszoon. 03-09-2018
Merkem België.

Langs de Iepersteenweg, staat een standbeeld ter ere van de Belgische adjudant Armand Van Eecke.

lees meer ...
Talana Farm Cemetery. 24-07-2017
Boezinge ( Ieper) België.

De begraafplaats ligt anderhalve kilometer ten zuiden van het dorpscentrum van Boezinge, en een halve kilometer ten westen van de Ieperlee.

lees meer ...