Vis-en-Artois Frankrijk.
Vis-en-Artois British Cemetery & Memorial.
Vis-en-Artois Frankrijk.

Het dorp Vis-en-Artois, gelegen aan de oude heerweg van Arras naar Cambrai was sinds september 1914 in handen van de Duitse bezetter en werd eind augustus 1918 door de Canadese troepen bevrijd. Tijdens hun gevechten die ze hier leverden begroeven de Canadezen hun gevallen strijdmakkers op een plek tussen de dorpen Vis en Haucourt. Geleidelijk aan verzamelde deze begraafplaats de lichamen van de in augustus en september 1918 gesneuvelde militairen die over kleinere begraafplaatsen in de omgeving verspreid waren.

 

 

 

Tegenwoordig zijn er in Vis-en-Artois British Cemetery 2.396 graven, waarvan 885 van geïdentificeerde slachtoffers. Het middenpad van de dodenakker leidt naar het indrukwekkende Vis-en-Artois Memorial, de Stone of Remembrance (herinneringsteen) staat aan de voet van de afbeelding van Sint Gerardus die een draak bestrijdt, en vóór het halfcirkelvormige bouwwerk voorzien van twee zuilen met bovenop een cenotaaf. Elke zuil geeft toegang tot een Dorische zuilengalerij waar zich de panelen bevinden met de namen van de 9.813 Britse, Ierse en Zuid-Afrikaanse vermiste militairen, gesneuveld in de Somme en de Artois tussen augustus 1918 en de wapenstilstand. De in dezelfde periode vermist geraakte Canadese militairen worden herdacht op het Vimy Memorial, de Australiërs op het Australian National Memorial van Villers-Bretonneux (Somme) en de Nieuw-Zeelandse militairen in Grévillers bij Bapaume.

 

 

Een van de mannen die hier begraven ligt is de Canadees H. De Gray, hij was soldaat (private) bij de 4th Canadian Mounted Rifles. Zijn eenheid behoorde bij de  8th Infantry Brigade van de 3rd Canadian Division die tussen 26 en 30 augustus  deelnam aan de Slag bij de Scarpe. Tijdens die slag kwam de Canadese private De Gray op 28 augustus 1918 om het leven. De Scarpe (Nederlands: Skarpe) is een 112 km lange rivier in de Noord-Franse regio Hauts-de-France. De Canadese soldaat H De Gray, rust nu in graf VI. G. 18.

 

 

De Slag om de Scarpe begon op 26 augustus, die dag vorderde het Canadese korps 5 kilometer en veroverde het de steden Monchy-le-Preux en Wancourt. In de nacht van 26 op 27 augustus viel er veel regen en dat zorgde voor een slipperige bodem. Daardoor had men problemen om de troepen bijeen te brengen en begonnen de geplande aanvallen later dan voorzien. De zwaar versterkte Duitse bolwerken en de Duitse hardnekkige weerstand limiteerden de terreinwinst van de Canadezen tot ongeveer 3 kilometer. Na drie dagen van intensief vechten veroverden de 2e en de 3e Canadese infanteriedivisie op 28 augustus een belangrijk gedeelte van het Duitse verdedigingssysteem Fresnes-Rouvroy. De Canadezen verloren hierbij 254 officieren en 5547 onderofficieren en manschappen, één van de dodelijke slachtoffers was private De Gray. Anderzijds hadden de Canadezen meer dan 3.300 Duitsers gevangen genomen en 53 geschutstukken en 519 mitrailleurs buitgemaakt. Op 29 augustus 1918 verschoof de Canadian Automobile Machine Gun Brigade (ook gekend als Brutinel's Brigade) de frontlijn met ongeveer 1 kilometer, hierbij veroverden ze Bench Farm en Victoria Copse. Het Canadian Corps Cyclist Battalion (bataljon wielrijders) richtte posten op langs de rivier de Scarpe. Op de laatste dag van de Slag aan de Scarpe, op 30 augustus, zuiverden manschappen van het Canadese korps delen van het loopgravensysteem Fresnes-Rouvroy, waaronder ook Upton Wood. Nadat ze de ganse dag onder hevig vuur hadden gelegen, dreven ze een Duitse tegenaanval terug, ze namen hierbij 50 vijanden gevangen en pikten ondertussen ook twee mitrailleurs mee als buit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Ralentis... tu arrives près de mon école! 28-07-2014
Transinne België.

'Ralentis... tu arrives près de mon école!' ligt binnen het schootsveld van dit kanon.

 

Op de loop van het kanon staat in het Latijn: Ultima Ratio Regum ( vrij vertaald: DE LAATSTE HOOP VAN DE KONINGen) Deze leuze staat vandaag nog op het kenteken van de Belgische artillerie. Houwitser, kanon of mortier?

lees meer ...
Nabij Bridge House Cemetery. 26-06-2017
Langemark-Poelkapelle België.

In Wieltje nam ik de weg  naar Passendale, kwam voorbij Bridge House en Spree Farm.

lees meer ...
The Bluff 'Pte Sidney Herbert Steele'. 15-02-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Langs beide kanten van het kanaal Ieper-Komen, op nauwelijks 40 m. van elkaar verwijdert, hadden de Britse Engineers en Duitse Pioniere stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers.

lees meer ...