Geluwe België.
Ruïne Duitse elektriciteitscentrale.
Geluwe België.

Geluwe was voor de Duitsers lange tijd de laatste en vaak massaal bezette kwartiergemeente op de beruchte Ypernstrasse en de Menin Road. Hier rook het dagelijkse leven nog een klein beetje naar vrede.

 

Vandaag de dag staat In de Dadizelestaat, bij de hoeve Denturck, nog een ruïne van een Duits elektriciteitsgebouw. Dit gebouw is een getuige van de enorme logistieke infrastructuur die de Duitsers achter de frontlinies uitbouwden. Het was duidelijk dat de Duitse bezetters dachten dat de oorlog lang zou duren. Tijdens de oorlog werden in de nabijheid van de boerderij Duitse verdedigingsstellingen aangelegd, waardoor het gebouw omgeven was door prikkeldraad, bunkers en andere verdedigingswerken. Iets ten westen van het elektriciteitsgebouw liep de 'Flandern II – Stellung', net ten zuiden van het gebouw de 'Ledegem-Riegel'.

 

 

Het elektriciteitsgebouw was nog niet ingetekend op een Britse militaire stafkaart van 3 juli 1917, maar stond wel aangeduid als een hut op een Britse stafkaart van 3 september 1917. Op een geallieerde luchtfoto van 22 augustus 1918 was het uit twee verdiepingen bestaande torenvolume van de elektriciteitscentrale duidelijk herkenbaar. De centrale zou tijdens de oorlog slechts drie dagen effectief elektriciteit opgewekt hebben. Op basis van de bouwsporen lijkt het aannemelijk dat de elektriciteit er met een gasmotor werd opgewekt. Andere bronnen beweren dat de elektriciteit er werd opgewekt met een stoommachine, die zelf hout als brandstof nodig had. De elektriciteit was uiteraard enkel voor militair gebruik, al legde meer dan één burger stiekem een draad van de hoofdleiding naar de eigen woning.

 

In de Menenstraat te Geluwe staat er ook nog een door de Duitsers gebouwde elektriciteitscabine die voor stroomverdeling zorgde. Deze elektriciteitsgebouwen zijn heel zeldzaam en waardevolle overblijfselen uit WOI. Er zijn geen andere gekende voorbeelden in Vlaanderen.

 

 

 

Meer artikels
Menin Road. 28-07-2014
Ieper België.

Vele jaren hadden de West- Europeanen het afweergeschut van elkaar bestrijdende legers niet gehoord. De leiders van het volk, met hun arrogante ambitie, verzamelden macht en rijkdom. Ze konden haast niet wachten om hun lange, blanke zwaarden waarmee ze normaal de zwakkeren en armen bedreigden en die nu zaten te roesten in hun schede, boven te halen!

lees meer ...
Essex Farm Cemetery 'Valentine Joe Strudwick'. 08-02-2016
Boezinge (Ieper) België.

Valentine Strudwick, de zoon van Jesse Strudwick en Louisa Fuller, werd geboren op 14 februari 1900. Inderdaad hij zag het levenslicht  op  Valentijnsdag,  de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten.

lees meer ...
Saint-Etienne-au-Mont Communal Cemetery. 30-07-2018
Saint-Etienne-au-Mont Frankrijk.

Tijdens de oorlog bevond zich in de gemeente Saint-Etienne-au-Mont, gelegen ten zuiden van Boulogne-sur-mer, van 1917 tot 1919 het No.2 Native Labour General Hospital.

lees meer ...