Geluwe België.
Ruïne Duitse elektriciteitscentrale.
Geluwe België.

Geluwe was voor de Duitsers lange tijd de laatste en vaak massaal bezette kwartiergemeente op de beruchte Ypernstrasse en de Menin Road. Hier rook het dagelijkse leven nog een klein beetje naar vrede.

 

Vandaag de dag staat In de Dadizelestaat, bij de hoeve Denturck, nog een ruïne van een Duits elektriciteitsgebouw. Dit gebouw is een getuige van de enorme logistieke infrastructuur die de Duitsers achter de frontlinies uitbouwden. Het was duidelijk dat de Duitse bezetters dachten dat de oorlog lang zou duren. Tijdens de oorlog werden in de nabijheid van de boerderij Duitse verdedigingsstellingen aangelegd, waardoor het gebouw omgeven was door prikkeldraad, bunkers en andere verdedigingswerken. Iets ten westen van het elektriciteitsgebouw liep de 'Flandern II – Stellung', net ten zuiden van het gebouw de 'Ledegem-Riegel'.

 

 

Het elektriciteitsgebouw was nog niet ingetekend op een Britse militaire stafkaart van 3 juli 1917, maar stond wel aangeduid als een hut op een Britse stafkaart van 3 september 1917. Op een geallieerde luchtfoto van 22 augustus 1918 was het uit twee verdiepingen bestaande torenvolume van de elektriciteitscentrale duidelijk herkenbaar. De centrale zou tijdens de oorlog slechts drie dagen effectief elektriciteit opgewekt hebben. Op basis van de bouwsporen lijkt het aannemelijk dat de elektriciteit er met een gasmotor werd opgewekt. Andere bronnen beweren dat de elektriciteit er werd opgewekt met een stoommachine, die zelf hout als brandstof nodig had. De elektriciteit was uiteraard enkel voor militair gebruik, al legde meer dan één burger stiekem een draad van de hoofdleiding naar de eigen woning.

 

In de Menenstraat te Geluwe staat er ook nog een door de Duitsers gebouwde elektriciteitscabine die voor stroomverdeling zorgde. Deze elektriciteitsgebouwen zijn heel zeldzaam en waardevolle overblijfselen uit WOI. Er zijn geen andere gekende voorbeelden in Vlaanderen.

 

 

 

Meer artikels
Monument aux enfants de Verdun morts pour la France 'On ne passe pas'. 19-12-2016
Verdun Frankrijk.

In de stad Verdun sur Meuse werd na de oorlog en na de heropbouw, in het midden van de verbrede Rue Mazel, een plein aangelegd.

lees meer ...
Croonaert Chapel Cemetery. 20-02-2017
Wijtschate ( Heuvelland) België.

De Britse kleine (455m²) militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery licht te midden de velden in heuvelachtig gebied.

lees meer ...
La Targette, le cimetière miliaire tchécoslovaque et son mémorial 05-03-2018
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Het blijft onwaarschijnlijk op hoeveel kleine en grote verdrongen verhalen uit de twee wereldoorlogen je botst tijdens een fronttour door Frans-Vlaanderen.

lees meer ...