Passo Gavia  Italië.
Passao Gavia Monumento Ai Caduti
Passo Gavia Italië.

'We zijn verbaasd dat ze dagelijks rustig kunnen verder leven, terwijl de dood de jongeren uit vier landen neer maait in de vlaktes van België'. Dit schreef de Italiaanse kapitein Arnaldo Berni (Tirano bataljon, 5e Alpine Regiment )in zijn dagboek.

 

In het begin van 1918 bezetten de Oostenrijk-Hongaarse troepen een versterkt positie met kleine artillerie op de top van de San Matteo berg. Van daaruit bestookten ze de weg naar de Gavia Pas, waardoor de Italianen met hun konvooien moeite hadden om de frontlinie te bereiken. Op 13 augustus 1918 veroverden de Italianen ( 307cie, Ortler bataljon, Alpina) tijdens een verrassingsaanval de versterkte positie waarbij er krijgsgevangen werden gemaakt en de rest van de Oostenrijks - Hongaarse militairen vluchtten naar lager gelegen posities.

 

Deze operatie de 'Slag van San Matteo' vond plaats op de Punta San Matteo (3.678 m hoogte). De slag werd beschouwd als de hoogstgelegen veldslag in de geschiedenis.  Op  3 september 1918 begon operatie 'Gemse' een Oostenrijkse tegenaanval om de berg te heroveren. Na een grootschalig artilleriebombardement, gevolgd door een aanval van minstens 150 Kaiserschützen van het 3e KUK (Oostenrijks-Hongaarse militairen) slaagden deze er in om de verloren positie terug in te nemen. De Italianen beschouwden de berg al als verloren en begonnen een tegenbombardement, waarbij veel slachtoffers vielen zowel bij de nog verdedigende Italiaanse als de Oostenrijk - Hongaarse troepen.

 

Arnaldo Berni die het bevel voerde tijdens de Slag van San Matteo en de verdediging regelde tijdens de tegenaanval werd gedood op 3 september 1918. Vermoedelijk kwam hij om tijdens het Italiaanse bombardement. Zijn lichaam werd echter nooit terug gevonden. Het monument is een hulde voor deze kapitein gedecoreerd met de zilveren medaille voor moed en zijn manschappen.

 

Meer artikels
Australian Memorial Park 'Bullecourt Digger'. 08-05-2017
Bullecourt Frankrijk.

Net buiten het dorp Bullecourt bevindt zich het Australische Memorial park met daarin het bronzen beeld de "Bullecourt Digger".

lees meer ...
Kerkhof Slijpe 'Gebroeders Goemaere'. 10-07-2017
Slijpe ( Middelkerke ) België.

Op het kerkhof van Slijpe (Middelkerke) staan er twee totaal verwaarloosde en onleesbare militaire grafstenen.

lees meer ...
Cambrai Memorial 04-12-2017
Louverval ( Doignies ) Frankrijk.

De meest spectaculaire vernieuwing van de Slag bij Cambrai ( 20 november tot 04 december’17) was uiteraard het feit dat de Britten als doorslaggevend element in de veldslag gebruik maakten van een groot aantal (476) tanks.

lees meer ...