Monte Grappa Italië.
Soldato 'Peter Pan'.
Monte Grappa Italië.

Naast de bekende en fictieve Peter Pan bestond er ook een echte Peter Pan! Op de top van Monte Grappa in Italië ligt de Sacrario Militare del Monte Grappa Voor één van de vele grafnissen met inscriptie Soldato Peter Pan worden hier bijna dagelijks veldbloemen gelegd. Hij behoorde tot de 30e Honved Infanterie Regiment van de Oostenrijks - Hongaarse troepen. Peter Pan stierf in de strijd op 19 september 1918, dat gebeurde tijdens een aanval op Col Caprile. De naam Pan komt vrij veel in de regio van Veneto ( Padua en Vicenza) Italië. In de 19e eeuw was er een migratie geweest naar het Oosten, vermoedelijk zijn de voorouders van Peter Pan naar Hongarije getrokken.

 

 

Op de begraafplaats Voormezele Enclosure No. 3. nabij Ieper werd  Second lieutenant (onderluitenant) George Llewelyn Davies van het King Royal Rifle Corps begraven. Hij stierf op 15 maart 1915 aan een opgelopen schotwonde aan het hoofd. Als kind was George één van de inspiratiebronnen voor de Schotse schrijver Sir James Matthew Barrie voor het sprookje Peter Pan 'de jongen die niet wilde opgroeien'. In 1897 ontmoette Barrie de drie zoontjes van familie Llewelyn Davies in Londen. Hij raakte bevriend met de kinderen en speelde mee met allerlei spelletjes waarin prinsessen, piraten, Indianen en denkbeeldige koninkrijken voorkwamen. Dit vormde de basis voor het boek met Peter Pan als hoofdfiguur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soldaat Peter Pan werd geboren op 21 augustus 1897 in Ruszkabanya-Krassoszoreny in Hongarije. Dit klein dorp heet vandaag Rusca Montana.  Als bij toeval kan je de oude benaming van het dorp niet meer terug vinden op de huidige kaarten het is een soort 'Wonderland' geworden  net als in het sprookje. Beide militairen stierven op 21 jarige leeftijd. Net als het 'sprookjesfiguur' zijn ze eeuwig jong en jeugdig gebleven. Veel onbekenden leggen veldbloemen voor de grafnis van Peter Pan, zou het kunnen dat het elfje Tinkerbel daar iets mee heeft te maken?

 

 

 

Meer artikels
Nabij Black Watch Corner 'Hond & Baasje'. 22-08-2016
Zonnebeke België.

Tijdens de oorlog werden paarden, katten, duiven en ratten ingezet om het eigen leger te beschermen of de vijand te schaden.

lees meer ...
Flatiron Copse Cemetery 'Brothers in Arms'. 04-07-2016
Mametz Frankrijk.

Flatiron Cops was de naam dat het Britse leger gaf aan een kleine aanplanting ten oosten van Mametz Wood (Somme).

lees meer ...
Serre Road Cemetery Nr 2. 27-06-2016
Serre-les-Puisieux Frankrijk.

In juni 1916 kwam de weg vanuit Mailly-Maillet naar Serre (Serre Road) en Puisieux terecht in niemandsland, dit op ongeveer 1.300 meter ten zuidwesten van Serre.

lees meer ...