Zonnebeke  België.
Crypte Zonnebeke 'Jules Deraedt'.
Zonnebeke België.

Deze gemeenschappelijke grafkelder op de Zonnebeekse burgerbegraafplaats is een unicum in België. Binnen staan houten doodskisten voor 15 doden. Er liggen elf doden uit WOI, drie uit WOII en één oud-strijder van 1830 (Belgische onafhankelijkheidsoorlog). Bovenaan op het platte dak worden de WOI en WOII doden herdacht met heldenhuldezerkjes. Uit voorlopig historisch onderzoek blijkt evenwel dat de doden uit de crypte vermoedelijk niet zo Vlaamsgezind waren, als de heldenhuldezerkjes doen geloven.

 

In één van de kisten liggen de stoffelijke resten van Jules Deraedt. Jules werd geboren te Zonnebeke op 31 oktober 1893. Hij was de zoon van Richard Deraedt en van Euphrasie Noyez. Voor hij naar de oorlog trok woonde hij in de Forestraat en kwam hij er aan de kost als dagloner. Toen de oorlog uitbrak moest ook Jules zijn vaderland gaan verdedigen. Hij werd soldaat bij de 6de Compagnie van het 14de Linie regiment (infanterie).

 

 

Het is in die eenheid dat hij zal deelnemen aan het eindoffensief van 1918. Op 28 september 1918, om 2u.30 's morgens brak er een hevig bombardement los van aan de Noordzee tot Ieper. De Duitse reactie was zwak, het was nog donker en er ging een artificiële mist over het front. 5u.30 de Belgische infanterie rukt op, één van de aanvallers is Jules. De eerste Duitse linies boden weinig weerstand, de vijand was compleet verrast. Het drassige terrein waar ze over moesten en de stortregen vertraagde de opmars aanzienlijk, maar al bij al verliep het eerste deel van de opmars zeer vlot. Gesteund door een goed artillerievuur veroverde de Infanterie de drie Linies van de eerste stelling. Enkele vijandelijke weerstandsnesten werden het zwijgen opgelegd en de Steenbeek, die te midden van het drassige landschap moeilijk te situeren was, overgestoken. Hier aan de Steenbeek eindigde voor Jules, op 28 september, de oorlog maar ook zijn jonge leven! Jules werd eerst ergens begraven op het slagveld, in 1921 werd hij overgebracht naar de Crypte van Zonnebeke.

 

Meer artikels
Memorial Zeebrugge Raid ( Saint George Memorial). 23-04-2018
Zeebrugge België.

De Britse maritieme raid op Zeebrugge vond plaats in de nacht van 22 op 23 april 1918.

lees meer ...
Mametz Wood 'The Red Dragon'. 28-08-2017
Mametz Frankrijk.

Wales vormt, samen met Engeland, Schotland en Noord- Ierland het Verenigd Koninkrijk.

lees meer ...
Royal Artillery Memorial. 15-01-2018
Londen Verenigd Koninkrijk.

De Britse militaire geschiedenis is lang, complex en heeft zeker een zeer grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis.

lees meer ...