Mons België.
St. Symphorien Military Cemetery.
Mons België.

Na de 'Slag bij Mons' ( Bergen, 22 en 23 augustus 1914) werden de gesneuvelden begraven in voorlopige veldgraven of op gemeentelijke begraafplaatsen. In het voorjaar van 1916 waren de Duitsers op zoek naar een locatie voor een definitieve rustplaats. De  Waalse familie Jean  Houzeau de Lehaie was bereid om een stuk grond dat in Saint-Symphorien lag af te staan, maar wel op voorwaarde dat men er alle nationaliteiten zou begraven. De Duitsers waren akkoord en op 6 september 1917 werd de Duitse en Britse begraafplaats officieel ingehuldigd.

  

De gevechten bij Mons waren de eerste Britse militaire deelname aan de oorlog. De zestienjarige soldaat John Parr van het Middlesex Regiment raakte na een verkenningsmissie met de fiets, op 21 augustus, vermist. Niemand weet met zekerheid wat hem is overkomen. Men veronderstelt dat hij sneuvelde tijdens een confrontatie met een Duitse patrouille twee dagen voor de slag. Algemeen wordt aangenomen dat John Parr het eerste Britse slachtoffer was in W.O.I, de Britse bemanning van de Kruiser HMS Amphion buiten beschouwing gelaten. Dit schip werd op 6 augustus 1914, in het kanaal, tot zinken gebracht door een Duitse mijn.

 

Op deze begraafplaats werd ook  George Edwin  Ellison van het 5th Royal Irish Lancers begraven. Deze veertigjarige soldaat had de trieste eer om het laatste Britse oorlogsslachtoffer van W.O.I te zijn. George was vanaf het begin van de oorlog in dienst, en nam onder meer deel aan de 'Slag bij Mons 1914’. Tijdens een patrouille in de buurt van dat zelfde Mons, op 11 november 1918. Ongeveer 90 min voor de wapenstilstand, schoot een Duitse sluipschutter George Ellison een kogel in het hoofd!

 

Ook de Canadese soldaat George Lawrence Price van het van het 28th Canadian Infantry Battalion  werd op die zelfde dag om 10u50 neergeschoten door een Duitse sluipschutter, dit gebeurde tijdens een verkenningsmissie  in het dorpje Ville-sur-Haine. Hij stierf om 10hu58, slechts twee schamele minuten voor het officiële 'staakt het vuren'. George werd eerst begraven in Havre Old Communal Cemetery, en later herbegraven in het St. Symphorien military Cemetery. Deze 25 jarige Canadees wordt erkend als het laatste slachtoffer van het Britse Rijk in W.O.I.  Ook verschillende Duitsers, die eveneens in de laatste uren van de oorlog sneuvelden, werden hier begraven. Op de begraafplaats prijkt er zowel één Duitse obelisk als het Britse 'Cross of Sacrifice', beide monumenten eren en herinneren hun doden. In de dood is iedereen gelijk!

Meer artikels
Place des Martyrs. 18-08-2014
Tamines België

Na de Duitse inval, met de bedoeling om Frankrijk vanuit het noorden aan te vallen, bood het kleine Belgische leger hardnekkig weerstand. Maar de Duitse overmacht was te groot zelfs de hulp van het Franse leger kon daar niets aan veranderen. Om geen last te hebben van de Naamse forten wilden de Duitsers hier te Tamines op 19 en 20 augustus 1914 over de Samber trekken. Maar ze werden er twee dagen tegengehouden door de Fransen die aan de overkant van de rivier zaten.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Wisches. 18-08-2014
Wisches Frankrijk.

Toen Frankrijk in 1871 Elzas-Lotharingen aan Duitsland moest afstaan, schoof de Frans-Duitse grens een flink stuk naar het westen op. Lag die oorspronkelijk aan de Rijn, nu liep die over de toppen van de Vogezen. Grote steden als Metz en Thionville in het noorden, Straatsburg, Colmar en Mulhouse in het zuiden werden Duits. Maar ook kleinere steden als Thann kregen een ander landsbestuur. De fraaie grenspalen met de adelaar en het opschrift Deutsches Reich stonden echter nóg verderop in de richting Parijs! 

lees meer ...
De Ijzeren Oogst 'The Iron Harvest'. 01-02-2016
Geluveld (Zonnebeke) België.

Langsheen het ganse voormalige Westelijke Front, liggen er nog steeds blindgangers en allerhande achtergelaten munitie.

lees meer ...