Laval-sur-Tourbe  Frankrijk.
Cimetière Militaire de Laval-sur-Tourbe.
Laval-sur-Tourbe Frankrijk.

Deze Franse begraafplaats is special omdat het graven groepeert van militairen van wie de familie niet wou dat de lichamen begraven werden op nationale militaire begraafplaatsen.  Sommige grafmonumenten zijn burgermodellen en liggen ongelijk en op verschillende plaatsen.

 

Na de gevechten aan de Marne positioneerden de Duitsers zich voor een duur van vier jaar op de hoogten van Mesnil-les-Hurlus, Beausejour en Massiges. Het dorp Laval bevond zich nu op zes kilometer van het front, Franse eenheden op rust kwamen er elkaar aflossen. De gewonden die van aan het front naar hier geëvacueerd werden kregen er de nodige zorgen in de dorpskerk die getransformeerd was in een veldhospitaal. Velen onder hen overleden. Al van in het begin van de oorlog was de burgerbegraafplaats te klein, er lagen al 136 militairen begraven. In april 1915 werd de begraafplaats Grossetti aangelegd met 62 graven. Vervolgens opende men in 1916 ten noorden van het dorp (op de plaats van de huidige militaire begraafplaats) een derde dodenakker. Op het einde van de oorlog lagen hier 549 Franse en 16 Duitse graven (cijfers van de aantallen verschillen naargelang de bron).

 

Vanaf 1919 stond de Franse Staat toe dat Franse gesneuvelden gerepatrieerd werden naar begraafplaatsen gelegen dichtbij hun familie, de resterende doden werden gegroepeerd op grote nationale militaire begraafplaatsen in de omgeving. In 1922 uitten slechts achttien families de wens uit om hun doden in de oorspronkelijke begraafplaats te laten liggen. In 1924 kregen ze hiervoor 24 aren ter beschikking, de begraafplaats werd aangelegd door door de Firma Goyeux uit Ste-Ménéhould. In 1929 schonken ze de begraafplaats aan de vereniging ‘Souvenir Français’ ze gaven de vereniging ook 8.000 FF, dat was een bijdrage voor het onderhoud van de begraafplaats. Voor het opdragen van een jaarlijkse misdienst gaven ze het bisdom van Châlons sur Marne 2.000 FF. Op 8 mei 1933 werd de begraafplaats officieel geopend. De plaats werd jarenlang vrijwillig onderhouden door de families en bewoners uit het dorp. In 1984 nam het Souvenir Français de onderhoudstaak weer op zich. Sindsdien werden er 21 graven naar daar overgebracht. Zo werden in 1989 ook de stoffelijke resten van luitenant kolonel Bourget van het 116e RI (infanterie regiment), die begraven lag in het militaire kamp van Suippes, naar hier overgebracht en er herbegraven. Tussen het groene gebladerte van de begraafplaats van Laval rusten vandaag 40 militairen uit de Groote Oorlog.

 

 

Meer artikels
Crête des Eparges 'Mine Crater'. 16-02-2015
Les Eparges Frankrijk.

De heuvelrug van Les Eparges is 1400 meter lang en 348 meter hoog en ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Verdun.

lees meer ...
Roozemberg (Rosenberg) Farm. 29-05-2017
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Rosenberg château, het buitenverblijf van de familie Motte-Cordonnier; werd gebouwd in 1875.

lees meer ...
Nachtelijke Raids. 11-05-2015
Diksmuide België.

De Paxpoort in Diksmuide herinnert ons aan een aantal bekende Vlaamse soldaten en hun daden, maar naast hen waren er nog tal van andere Vlaamse en Waalse jongens die hun plicht vervulden en streden  aan het IJzer front.

lees meer ...