Cambrai Frankrijk.
Cambrai East Military Cemetery.
Cambrai Frankrijk.

December; de winter was ingetreden en liet de gevechten stilvallen. Langs weerszijden van de frontlijn groeven de troepen zich in. Ze probeerden zich zo goed als mogelijk tegen de natuur te beschermen maar dat gebeurde zonder voldoende aangepaste kledij, maar ook het regelmatig verstrekken van warme voeding verliep gederangeerd.

 

Voor het eerst in die oorlog maakte men kennis met "pieds de tranchées" of "trench-foot, deze loopgraafvoet werd veroorzaakt door de combinatie van koude, vocht en beknelling in schoenen of laarzen. Door deze combinatie trad er een stoornis op in de bloedtoevoer naar de voet. De eerste beschrijvingen van het verschijnsel dateren al van uit de Russische veldtocht van Napoleon in 1813, de laatste van in de Falkland-oorlog in 1982. Vooral in de loopgraafoorlog van 14 -18 kwam trench foot vaak voor. De eerste verschijnselen van loopgraafvoet waren tintelingen en pijn in de voeten. Die zwollen op, werden bleek, rood of blauw en daarna gevoelloos. Later trad er necrose van weefsels op. Door infectie met anaerobe bacteriën ontstond er gangreen en werden de voeten plaatselijk zwart.

 

Trench foot kon worden voorkomen door de voeten warm en droog te houden. Een lastige combinatie, want in al te waterdichte laarzen konden de voeten dan door het zweten nat worden. De voeten moesten dagelijks gedroogd en zo nodig opgewarmd worden, natte laarzen en sokken dienden dagelijks vervangen te worden door droge. Later in de in oorlog werden indien het kon dagelijks voetinspecties gehouden, hierbij keken de manschappen twee aan twee elkaars voeten na, dat gebeurde onder toezicht van een officier. Zolang er geen sprake was van weefselversterf of gangreen was een loopgraafvoet goed te behandelen. Men gaf eerst pijnstillers (indien ze voorradig waren)  want de terugkeer van het gevoel in de voet was heel pijnlijk. Daarna werden de voeten gedroogd en verwarmd en verzorgde men eventuele blaren en infecties. Het been werd horizontaal gehouden en de beenspieren werden periodiek aangespannen om de bloedtoevoer te verbeteren. Men moest er rekening mee houden dat na genezing de kans op herhaling groter was. Door gangreen aangetaste delen werden chirurgisch verwijderd dit leidde vaak tot gedeeltelijke of gehele amputatie van de voet.

 

Meer artikels
Bondo 'Cimitero Austro Ungarico'. 21-11-2016
Bondo Italiƫ.

Op deze heuvel in Bondo startte men in 1916 met het begraven van Oostenrijkse en Hongaarse militairen die sneuvelden in de regio.

lees meer ...
Giavera British Cemetery ( Cimitero Britannico di Giavera del Montello ) 11-12-2017
Giavera ( Montello ) Italiƫ.

De Italianen die sinds mei 1915 meestreden aan geallieerde zijde kregen aan hun front, tussen november 1917 en november 1918, de steun van troepen uit het Gemenebest en Frankrijk.

lees meer ...
Demarcatiepaaltje. 17-08-2015
Avocourt Frankrijk.

Kort na de Eerste Wereldoorlog werd in Frankrijk het idee geformuleerd om langs de oude frontlijn van de Vogezen tot Nieuwpoort een heirbaan aan te leggen om de herinnering aan dit front te bewaren.

lees meer ...