Ploegsteert (Comines- Warneton) België.
Nabij Prowse Point Military C. 'Kerstbestand & voetbalwedstrijden'.
Ploegsteert (Comines- Warneton) België.

Even ten noorden van Ploegsteert bos sla je oostwaarts links in als je van Mesen komt en rechts als je van Ploegsteert komt, zo kom je in de Chemin du Mont de la Hutte. Dat is de straat waarin zich de Britse begraafplaats Prowse Point Cemetery bevindt. Een eindje voorbij de begraafplaats aan de linkerzijde, staat  een houten kruisje 'The Khaki Chums'. Dat houten kruisje herinnert aan het 'Kerstbestand' dat tijdens de eerste Oorlogswinter in deze omgeving plaatsvond, naar verluidt zou er hier een voetbalmatch gespeeld zijn.

 

Volgens de schrijver Mike Dash  zouden er toen tijdens het Kerstbestand spontaan partijtjes voetbal gespeeld zijn aan het front. Natuurlijk waren die matchen niet te vergelijken met een echte voetbalmatch, de mannen speelden in uniform en het leek waarschijnlijk meer op een matchke schoolvoetbal op een speelplaats! De meest memorabele wedstrijd zou zijn gespeeld in de wijk Saint-Yvon, in de buurt van Ploegsteert. De Britten en de Duitsers speelden er tegen elkaar, de Duitsers wonnen met 3-2. Dit eigenlijk onbelangrijke fait divers wordt ook door sommige historici betwist. Niettemin werd er op 11 december 2014 in Komen-Waasten een gedenkmonument ingehuldigd door de voorzitter van de UEFA, Michel Platini. Dat de historici discussiëren, kan verklaard worden door de vele tegenstrijdige getuigenissen!

 

De Britse veteraan Alfred Anderson (1896 – 2005), de laatste levende soldaat die het Kerstbestand van 1914 meemaakte, vertelde dat hij niet meedeed aan de partijtjes voetbal tussen de Britten en de Duitsers. “We hadden geen enkele energie over om te voetballen, we waren uitgeput van de gevechten, van het leven in de loopgraven.” Hier en daar hield het kerstvrede-bestand dagenlang aan, maar Alfred Anderson hoorde de middag van eerste kerstdag ook alweer geweervuur.  Elk jaar met Kerstmis dacht hij weer terug aan die kerstdag in 1914. “Dan denk ik aan al mijn vrienden die het niet gehaald hebben” mijmerde hij.  Alfred die diende in het 5e Bataljon van The Black Watch overleed op 21 november 2005, op de leeftijd van 109 jaar en als de oudste man van Schotland. Hij was de laatst levende drager van de Mons Star, die werd uitgereikt aan hen die vochten in wat de Duitse Keizer Wilhelm II misprijzend dat ‘contemptible little army’ [verachtelijke kleine legertje] noemde!

 

Misschien was er helemaal geen match, een soldaat van de "Queen's Westminster Rifles" schreef : "Met kerst gooiden we een voetbal uit de loopgraven en vroegen de Duitsers om een team te sturen om tegen ons te spelen. Maar zij vonden de grond te hard. Het had de hele nacht gevroren en het was een geploegd veld, of hun officieren hadden het verboden".

 

Meer artikels
Your Country Needs You. 06-10-2014
Folkstone Engeland.

De dienstplicht bestond niet in Engeland. De Britten hadden enkel een beroepsleger (BEF). Begin september 1914 namen ongeveer 500.000  mensen vrijwillig dienst in het leger. Voornamelijk door patriottisme, en het collectieve gevoel om een (ere)plicht voor het Britse rijk te vervullen . Velen schreven zich echter ook in om te ontsnappen aan een eentonige of zware, gevaarlijke job. Om deel te nemen aan het avontuur, waarvan men voorspelde dat tegen kerstmis de oorlog zou zijn afgelopen.

lees meer ...
The Sheffield Memorial Park. Accrington Pals 'Lions led By Donkeys'. 20-06-2016
Serre Frankrijk.

In de eerste maanden van de oorlog, na de oproep van Lord Kitchener om een leger van vrijwilligers samen te stellen, werden The Accrington Pals (pals = kameraden) opgericht.

lees meer ...
Canadian Crest Farm Memorial. 06-11-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

De laatste twee aanvallen op 9 en 12 oktober in de richting van de heuvelrug van Passendale eindigden in een pijnlijk drama.

lees meer ...