Oulches-la-Vallée-Foulon Frankrijk.
Caverne du Dragon.
Oulches-la-Vallée-Foulon Frankrijk.

De Caverne du Dragon is een oude kalksteengroeve ( een 'creute' in de lokale Franse taal) die van de 16e tot de 19e eeuw geëxploiteerd werd. Voor  WO I was de steengroeve één van de zovele naamloze ondergrondse ruimtes waar kalksteen uitgehouwen werd. Er was enkel de tegen aanliggende hoeve die men de 'Ferme de la Creute' noemde. Het waren de Duitsers die de steengroeve een naam zouden geven: 'Drachenhöle' De fransen behielden de naam maar dan wel in hun eigen taal. Over de oorsprong van de Duitse benaming zijn nog twijfels, één mogelijke versie is dat aan de zeven ingangen van de caverne Duitse mitrailleurs klaarstonden om, net als een draak met zeven koppen, vuur en rook te spuwen naar de vijand.

 

Na de slag bij de Marne, begin september 1914, trokken de Duitsers zich terug op de Chemin des Dames. Om hun positie wat comfortabeler te maken vielen de Duitsers op 25 januari 1915 de oude steengroeve, die bezet werd door de Fransen, aan en na twee dagen werden de Fransen er verjaagd. De Duitsers bevonden zich hier nu op 600 meter van de eerste Franse Linies. Vanaf dan was de steengroeve een vooruitgeschoven post en werd als een echte ondergrondse kazerne ingericht met een hoofdkwartier, een veldhospitaal, slaapzalen, een kapel en begraafplaats. De steengroeve werd voorzien van een elektriciteitsnet en telefoonlijnen, er werden ook waterputten gegraven en er was een pompstation. Het aanwezige water zorgde er voor dat er zelfs een minimum aan hygiëne was. De Drachenhöle werd doormiddel van een tunnel verbonden met de achterliggende Duitse linies. Zo konden ze in geval van een aanval de versterkingen en de munitie vlug en zonder problemen aanvoeren, en zo kon men ook de gekwetsten vrij vlot evacueren. Voor de Duitse soldaat was de Drachenhöle nu vooral een veilige haven en een rustplaats. Er konden 600 man schuilen, het was er wel heel vochtig, maar er het was er gemiddeld 12° warm, vooral in de winter was dat een belangrijk voordeel.

 

Herhaaldelijk hebben de Fransen getracht deze locatie te heroveren, pas op 25 juni 1917 werd de caverne veroverd door de Fransen. Doch de Duitsers kwamen weer terug, van half september tot 2 november 1917 verbleven zowel Duitse als Franse troepen in de Caverne. Gedurende deze cohabitatie werd de scheidingslijn gevormd door de muren die de Duitse bezetters er eerder gebouwd hadden om de toegang tot de Caverne te beschermen en gasaanvallen te verhinderen.

 

Meer artikels
Ossuarium Montello. 05-03-2018
Montello Italië.

Het heiligdom van Montello is een ossuarium waar oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog verzameld werden.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof St-Mihiel. 06-02-2017
Saint-Mihiel Frankrijk.

Het Duitse keizerrijk mobiliseerde gedurende de oorlog 11.000.000 militairen.

lees meer ...
Larch Wood ( Railway Cutting ) Cemetery. 18-04-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Larch Wood Cemetery werd, in april 1915, ten noorden van een lorkenbosje (“larch” = “lariks” of “lork”) aan de noordoostzijde van de spoorweg aangelegd.

lees meer ...