Zandvoorde (Zonnebeke) België.
Life Guards
Zandvoorde (Zonnebeke) België.

The Household Cavalry’ waren in feite koninklijke lijfwachten te paard.  Het waren elite-eenheden binnen het Britse leger waarin vele mannen van adellijke afkomst dienden. Deze eenheid bestond uit drie regimenten: the 1st Life Guards (kazerne Hyde Park, Londen), the 2nd Life Guards (kazerne Regent's Park, Londen) en the Royal Horse Guards, ook wel The Blues genaamd (kazerne Windsor, Londen). Na de mobilisatie van 1914 werd uit deze regimenten een 'Household Cavalry Composite Regimen'” geschapen. Deze elite eenheid werd ingedeeld bij de 4e 'Cavalry Brigade' (2de cavaleriedivisie) en naar het Belgische front gestuurd.

 

In oktober-november 1914, tijdens de Eerste Slag om Ieper, werd er fel gestreden langs en aan de Weg naar Menen, de inzet van de kamp was de strategisch belangrijke West-Vlaamse heuvelrug. In die periode vormden the 1st Life Guards, the 2nd Life Guards en the Royal Horse Guards de 7th Cavalry Brigade. Op 27 oktober moest deze brigade de 6e cavaleriebrigade op de heuvelrug bij Zandvoorde gaan aflossen. Ondertussen was het al duidelijk geworden dat de cavalerie niet meer zo inzetbaar bleek bij deze nieuwe vorm van oorlogvoering. Hoewel deze mannen door en door getrainde cavaleristen waren, zouden ze ingezet worden als infanteristen en zouden ze de vijand vanuit hun rudimentaire loopgraven met geweer- en mitrailleurvuur bekampen.

 

Op 30 oktober 1914 werden de hellingen ten zuiden en zuidoosten  van Zandvoorde  verdedigd door de 7th Cavalry (Household) Brigade, deze werd versterkt met het gemengde bataljon Household Cavalry van de 4th Brigade. De noordoostelijke hellingen werden verdedigd door een bataljon van de 22nd Brigade. Al vanaf 's morgens vroeg waren er agressieve artilleriebeschietingen. Duitse eenheden vielen vanuit het zuidoosten massaal aan in de richting van Zandvoorde. Twee regimenten van de Duitse 39ste divisie, gesteund door drie Jägerbataillons, trokken naar de Britse stellingen. De Duitse overmacht was te groot en rond 9u moest de Household Cavalry zich uit de vernielde loopgraven terugtrekken naar de westkant van het dorp, aan de voet van de heuvelkam.

 

Doch de heersende chaos op het slagveld zorgde er voor dat een eskadrons van de 1st Life Guards, een eskadron van de 2nd Life Guards en een Machine Gun-sectie van de Royal Horse Guards het bevel om zich terug te trekken niet kregen. Deze eenheden waren tijdens de gevechten volledig geïsoleerd geraakt. Hoewel hun situatie er alles behalve rooskleurig uitzag bleven ze vechten tot het bittere einde, een 120 tal mannen vonden er de dood. De Duitsers (XV Corps) namen de loopgraven ten zuidoosten van Zandvoorde in en begaven zich toen noordwaarts in de flank van het bataljon van de 22nd Brigade die moedig streed totdat alle officieren dood of gewond waren. De gemeente Zandvoorde en de heuvelkam bij Zandvoorde viel die dag volledig in Duitse handen.

 

 

Meer artikels
Menenpoort. 07-08-2017
Ieper België.

Gedurende de Mesenslag (7 juni 1917) en de Derde slag om Ieper in1917, ook bekent als De Slag om Passendale (31 juli t/m 10 november 1917) vochten diverse bataljons van het Britse regiment The Queen's (Royal Surrey Regiment) hier in de Vlaamse velden als eenheden van verschillende brigades.

lees meer ...
Lankhof Farm Bunkers. 17-11-2014
Voormezele- Zillebeke. België.

 Langhof farm, gelegen op het grondgebied van Voormezele,  dankt zijn benaming aan het 'Château de Langhof', een herenhuis dat vanaf de 17e eeuw werd gebruikt door de Ieperse bankier Adrien Destamaudt.

lees meer ...
Black Watch. 23-01-2017
Zonnebeke België.

De rijke geschiedenis van het Schotse Black Watch Regiment vindt haar oorsprong in 1725.

lees meer ...