Geluveld  (Zonnebeke) België.
Gheluvelt Service of Remembrance 'South Wales Borders'.
Geluveld (Zonnebeke) België.

Gedurende de oorlog zou het South Wales Borderers Regiment 7.679 militairen verliezen. Het gedenkruis in Geluveld herinnert ons alleen aan de gevechten dat dit Britse regiment hier leverde in de omgeving van het Geluveldse kasteelpark. In de voormiddag van 31 oktober’ 14 voerden de Duisters hier een eerste aanval uit, maar die mislukte. In de namiddag probeerden ze het opnieuw, nu werd Geluveld wel ingenomen. Toen de molen nabij het park instortte, leek de Britse weerstand te breken en drongen Duitse troepen het kasteelpark binnen. Na de uitschakeling van 2e bataljon van het Welsh Regiment kwam de rechterflank van het 1e bataljon South Wales Borderers sonder grote druk te staan. De hier aanwezige compagnie van de South Wales Borderers werd danig uitgedund dat ze op de vlucht sloegen. De overlevenden en de mannen van een andere compagnie hergroepeerden zich in het kasteelpark, doch  de  Duitse druk nam toe en  het park  werd prijsgegeven. De resterende mannen van de beide compagnies trokken zich terug achter de trambaan. Later sloten ze zich aan bij het 2e bataljon van het Worcestershire Regiment die een tegenaanval uitvoerde, het kasteelpark kwam opnieuw in Britse handen. Dat kon omdat Kolonel Leach van het 1e bataljon.South Wales Borders met de manschapen van de bataljonsstaf en een bataljon van de Scots Guards zich vanuit de stallen van het kasteel op de Duitsers stortten.

 

Geluveld bleef Duitse bezit. In de late namiddag besliste de Britse legerleiding om de buurt van Geluveld-Polderhoek te ontruimen, ze zouden nieuwe stellingen gaan bezetten langsheen de zuidelijke rand van het Polygonebos, over de Veldhoek en van daar naar het Herenthagebos. Na het vallen van de duisternis konden de Britse troepen onopgemerkt hun nieuwe frontlijn gaan innemen.  Bij het uitvoeren van die handeling moesten de Britten helaas een groep zwaargewonden achterlaten in het kasteel. De volgende dag, op 1 november, bezetten de Duitsers het kasteelpark.

 

Na deze gevechten nam het bataljon deel aan de winteroperaties van de Vergeten Winter 1914-1915. Hun volgende grote gevecht vond plaat nabij Aubers in Frankrijk.

 

De onthulling van dit monument vond plaats, in de aanwezigheid van heel wat prominente genodigden, op 19 mei 1929. Het gedenkteken werd ingewijd door de protestantse bisschop van South Wales. Alle huizen van het dorp waren toen bevlagd en de Geluveldse schoolkinderen zongen zowel het Britse en het Belgische volkslied.

 

 

Meer artikels
Buttes New British Cemetery. 18-09-2017
Polygoonbos (Zonnebeke) België.

Enkele dagen voor 26 september 1917 bereidden de mannen van de Vijfde Australische Divisie zich voor op een aanval op Polygon Wood.

lees meer ...
Memorial van de Zwarte Duivels. 04-08-2014
Halen België.

Op deze plaats voerde de Duitse cavalerie, op 12 augustus 1914, hevige charges uit op de nabijgelegen boerderij de 'IJzerwinning'. Die hoeve was het centrum van de Belgische stelling en speelde een sleutelrol in de slag der Zilveren Helmen (slag van Halen). De Belgische militairen hadden er zich verschanst in de bijgebouwen en de struiken rond de hoeve.

lees meer ...
Pte. Albert Ingham 'Shot At Dawn’. 28-11-2016
Bailleulmont Communal Cemetery Frankrijk.

De kleine gemeentelijke begraafplaats van Bailleulmont ligt, een beetje verloren, in de heuvels net buiten het dorpje.

lees meer ...